maandag 2 oktober 2017

STOPPEN

Gisteren begon niet alleen de maand oktober, gisteren begon ook Stoptober: "Met z’n allen 28 dagen stoppen met roken in oktober (...) Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen nét lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken." Het is me eerlijk gezegd niet duidelijk, waarom de maand oktober een geschikte maand is om te stoppen met roken.

Ik ga hier niet kritisch doen over de actie, want ik weet hoe belangrijk het is om te stoppen met roken. Vijf jaar geleden is het me gelukt om na ruim vijftig jaar fors roken ermee te stoppen. Van de positieve effecten heb ik helaas weinig gemerkt, van de negatieve effecten van het roken heb ik helaas nog dagelijks last in de vorm van ademnood. Na de geringste fysieke inspanning zit ik naar adem te happen.

Mocht je dit lezen en ben jij nog een roker? Twijfel je eraan of het je zal lukken te stoppen? Ik was echt heel erg verslaafd en het is me gelukt! Niet op wilskracht alleen: de huisarts schreef me champix voor. De werkzame stof daarin is varenicline. Dat "is een ontwenningsmiddel. Het vermindert de gevoeligheid van de hersenen voor nicotine, waardoor het verlangen naar nicotine afneemt. (...) U moet binnen 5 weken voordat u gaat stoppen met roken beginnen met slikken. Als u binnen deze 5 weken nog zou willen roken, merkt u dat het roken u minder plezier geeft."

Ik heb nog eens gecheckt: het was oktober toen ik begon met stoppen. Zou het toch precies de goede maand zijn?