zondag 7 mei 2017

PERSVRIJHEID

Ruim honderd vrouwen uit de media keren zich in dit opiniestuk tegen de online- intimidatie door Geenstijl en de reaguurders op die site. Zij vragen bedrijven als McDonald's, de Efteling en de Belastingdienst om kritisch na te denken over de vraag of hun advertenties wel te zien moeten zijn in een omgeving vol vrouwenvernedering, racisme en homofobie. Onder de ondertekenaars zijn presentatrice Eva Jinek, actrice Georgina Verbaan, cabaretière Claudia de Breij en veel journalisten. Aldus de Volkskrant. Wat volgt is een open brief aan adverteerders op de websites van Geenstijl en Dumpert.

Als advertentie-inkomsten verdwijnen, zou dat het einde van de websites kunnen betekenen. Er zijn mensen die dat maar niets vinden, bijv. Theodor Holman, columnist van Het PAROOL: GeenStijl heeft op het ogenblik ook te maken met vervelende zuurlullen die aandringen op een advertentieboycot om zo GeenStijl kapot te maken. (...) Kortom: ik hou van die rebellenclub, en ik vind het fijn, ­zeker op 5 mei, dat er een vrijplaats is waar journalisten te ver gaan en om wie sommigen van ons kunnen lachen. Roderick Veelo van RTL Z schrijft op de website van RTL Z: "Applaus voor boycot GeenStijl is huiveringwekkend. (...) Wat mij verbaast van journalisten is dat zij deze website naar het leven staan. Dat zij oprecht vinden, dat de samenleving beter af is zonder."

De open brief begint met een aantal citaten uit Geenstijl. Ik vind ze zo weerzinwekkend dat ik ze hier niet wens te citeren. Als je ze wilt lezen klik dan hier voor het artikel in de Volkskrant. Als je die teksten leest, kan het haast niet anders dan dat je vindt dat de samenleving inderdaad beter af is zonder de website die ze niet alleen publiceert, maar zelfs uitlokt en aanmoedigt.

Persvrijheid is een groot goed in een democratische samenleving. Dat betekent dat iedereen het recht heeft er de meest abjecte meningen op na te houden en de smerigste teksten te publiceren. Ik zal er nooit voor pleiten Geenstijl te verbieden, maar ik vind het evenmin nodig dat grote bedrijven financieel moeten blijven bijdragen aan de instandhouding van die site.

UPDATE (12:45 uur)
Geenstijl was onderwerp van gesprek in Buitenhof. Geenstijl kondigde dat op de eigen site al aan. Dit was een typerend commentaar van een 'reaguurder':

Wie van deze vrouwen aan tafel zou de grootste dildo thuis hebben.
En dat heeft niets met seks te maken.