zaterdag 15 mei 2010

Roddelen

Als we eerlijk zijn, geven we allemaal gewoon toe dat we wel eens een keer roddelen: "opzettelijk slechte dingen van iem vertellen; kwaadspreken, lasteren". Wat er gezegd wordt hoeft niet per se onjuist te zijn. Maar iemand die bijvoorbeeld hoog opgeeft van zijn/haar beginselvastheid, moet niet vreemd opkijken als we stiekem plezier hebben als zhij betrapt wordt op een misstapje. Dat gaan we dan ook nog eens lekker uitvergroten.

Van roddelen kun je je beroep maken en je kunt er aardig wat mee verdienen. Bladen als 'Story' en 'Privé' zijn daar goede voorbeelden van. Wie daarvan houdt kan zich er wekelijks van op de hoogte stellen welke BN'er 'het' doet met welke andere BN'er. Wie zou niet willen weten van de ruzie tussen Máxima en Willem-Alexander over het jurkje dat Amalia zou moeten dragen op de verjaardag van oma?

Nu weten we allemaal dat roddelbladen alleen gelezen worden door wat ik dan maar gemakshalve 'de heffe des volks' noem. Wie van een intellectueel wat hoger niveau is, laat zich liever informeren door een 'kwaliteitskrant' of een serieus weekblad. Die bemoeien zich niet met het privéleven van bekende acteurs, zakenmensen of politici. Hoewel ... Jan Dijkgraaf, de hoofdredacteur van HP/de Tijd, dat je toch rustig een serieus weekblad mag noemen, ziet wel brood in zijn gisteren gepresenteerde nieuwe weekblad 'Binnenhof'. Hij is er, dat moet gezegd worden, wel eerlijk over: ... het gaat HP/De Tijd en Weekend, die het blad samen op de markt brengen, puur om het geld. "Je kan er allerlei dingen omheen verzinnen, dat we het publiek willen informeren enzo. Maar het gaat ons net als alle andere uitgevers gewoon om geld verdienen." Dat zei hij tegen Trouw.

Op de cover van het eerste nummer van 'Binnenhof' zien we waar het om zal gaan. Daarop zien we Femke Halsema met een sigaret tussen de lippen! Had jij ooit kunnen denken dat één van de aardigste, sympathiekste en charmantste politici ROOKT? Op de kop van de cover zie ik de tekst (met foto): MINSTENS TIEN KILO ERAF! AFSLANKEN MET MINISTER DE JAGER. En wat kunnen we nog meer lezen? Seks op het Binnenhof Geheime relaties.

Helaas voor Jan Dijkgraaf was het eerste nummer van 'Binnenhof' al klaar, toen de affaire van Jack de Vries bekend werd, maar Jan Dijkgraaf windt er geen doekjes om: de affaire rond Jack de Vries komt voor hem als maker van het politieke roddelblad Binnenhof als een geschenk uit de hemel. Weliswaar was het blad, dat vandaag wordt gepresenteerd, al gedrukt toen de buitenechtelijke relatie van de CDA-staatssecretaris bekend werd. Maar de hoofdredacteur van HP/De Tijd verwacht dat dit nieuwste nieuws over het privéleven van een politicus de belangstelling voor zijn nieuwe uitgave flink zal voeden. Nou, reken maar! Ik wacht met spanning op het bericht "Femke Halsema slaat tweeling met koppen tegen elkaar". Een nijvere journalist van 'Binnenhof' gaat undercover als stagiaire bij de SP-fractie werken. Na zes maanden volgt het onthullende nieuws: "De WERKELIJKE reden achter het vertrek van Agnes Kant". Het zal blijken dat Agnes alle fut voor de politiek begon te verliezen nadat SGP-fractieleider Bas van der Vlies had aangekondigd niet meer in de nieuwe Tweede Kamer te zullen plaatsnemen. "Oom Bas" weigert ieder commentaar.
x