woensdag 7 maart 2012

Alert

Ik had het al als item in een tv-programma gezien, maar las het ook nog eens in Trouw: het uitje dit voorjaar is een bezoek aan een boerderij op het moment dat de koeien weer de wei in mogen. Je kunt je hier en daar aanmelden voor 'Koe Alert': Deze e-maildienst geeft een virtuele gil als de boeren in de buurt de staldeuren open gooien. (...) De koe staat bekend als een introvert dier, dat een beetje suf ligt te herkauwen. Maar één keer per jaar gaat de koe uit zijn dak," legt Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier uit. Dat mogen we dus niet missen, al die huppelende en 'dansende' koeien. Los daarvan, een koe gaat niet uit 'zijn', maar uit 'haar' dak.

Wat gaan we nu aan het eind van het seizoen doen? Er komt immers een moment dat die koeien weer voor een paar maanden de stal in gaan. Dat moet een hartverscheurend moment zijn. Een aantal maanden mogen ze zich tegoed doen aan vers, groen gras, maar dan worden ze weer afgevoerd naar hun eigen Guantanamo. En dat is nog niet eens het ergste. Ik heb mij laten vertellen, dat een aantal van die koeien, kalveren soms nog, ter dood veroordeeld en geëxecuteerd wordt. En dat uit puur winstbejag. Voor het zover is wordt hun melk gejat, om daar allerlei voor ons nuttige producten te maken. 'Milk en fruit' bijvoorbeeld.

Als 'Wakker Dier' nou nog eens een statement wil maken, moeten ze aan het eind van de zomer maar eens overal in die weilanden stille tochten gaan organiseren, waar we ons medeleven kunnen tonen met al die vermoorde en bestolen koeien. Dan kunnen we de koeien begeleiden naar een nieuwe winter in gevangenschap. En bij wijze van protest gebruiken we een winter lang geen koeienvlees en  melk(producten) meer. Van soja schijn je ook lekkere melk te kunnen maken. En nepvlees.
x