donderdag 16 oktober 2008

Expat

Stel: ik ben een Indiase moslim. Ik ben ook radicaal en ik vind Osama bin Laden een bewonderenswaardig man. Ik hebt me intussen verdiept in diverse methoden om dood en verderf te zaaien in een westers land. Ik moet nog wel even uitzoeken welk westers land, want het is niet zo makkelijk om als moslim binnen te komen.

Nou ben ik niet alleen een Indiase moslim, ik ben ook een Indiase 'kenniswerker'. Niet iedereen heeft een duidelijk beeld van een 'kenniswerker', maar als je dat bent, heb je dat beeld wel en Lodewijk Asscher heeft dat ook. Lodewijk, stond in Het Parool, was onderlaatst in New Delhi, waar hij zich 'viceburgemeester' (van Amsterdam) noemde. Hij was daar om Indiase kenniswerkers te verleiden naar Amsterdam te komen. Nog even los van mijn radicale neigingen zou ik, na het verhaal van Lodewijk, als een speer naar Amsterdam vertrekken, want: 1. ik word tien jaar lang vrijgesteld van belastingen; 2. binnen 24 uur heb ik een werkvisum; 3. de sleutel van die expatwoning heb ik al bijna in mijn zak. Voor de radicale kenniswerker/expat zijn er meer voordelen. Geboortebewijs vergeten? Dat vindt Lodewijk geen punt. Alles wat je verder nog aan papieren nodig hebt wordt ook binnen 24 uur geregeld.

Nu speel ik even een andere rol: Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Een medewerker brengt mij een knipsel uit Het Parool: "Dit moet u echt even lezen, coördinator." De medewerkers kennen mij als een zeer beheerst man, maar er zijn grenzen: "Is die Asscher nou helemaal van de ratten besnuffeld? Weet die omhooggevallen viceburgemeester wie hij op die manier in huis kan halen? Die expatwoningen staan op de Zuidas, bovenop het punt waar de A10, de spoorlijn, een tramlijn en een metrolijn bij elkaar komen! Wil hij per se de radicale katten op het spek binden? Mag ik even weten wat hij binnen 24 uur allemaal denkt te kunnen controleren voordat hij al die papieren rondstrooit? Waar kan ik dat stuk onbenul bereiken?"

In de Tweede Kamer is veel verzet tegen het Amsterdamse voorstel, omdat daarmee de concurrentiepositie van Amsterdam in het geding kan komen. De concurrentiepositie. Alsof het daarom gaat. Je zou bijna hopen dat Geert Wilders het moslimgevaar haarscherp weet te duiden.