vrijdag 28 maart 2014

Publieksbinding

Het publieke omroepbestel moet weer eens op de schop. Trouw schrijft: Omroepverenigingen krijgen, als het aan de Raad voor Cultuur ligt, concurrentie van bedrijven die rechtstreeks hun programma's kunnen aanbieden bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO ). We krijgen dus, denk ik, bij Studio Sport niet meer te zien dat dit mede mogelijk wordt gemaakt door Univé. Univé mag dan rechtstreeks, zonder tussenkomst van de NOS of een omroepvereniging, zelf sportwedstrijden op tv brengen.

De Volkskrant schrijft er ook over: Ook de functieomschrijving van de verenigingen binnen de NPO gaat op de schop. Omroepverenigingen moeten een 'relatie' met het publiek aangaan en zich gaan richten op specifieke groepen en thema's. Het ledencriterium verdwijnt, een vijfjaarlijkse toets naar publieksbinding, kwaliteit en samenwerking met andere omroepen komt ervoor in de plaats. MAX hoeft dus geen leden meer te werven door een gratis exemplaar van 'Heel Holland Bakt' aan nieuwe leden te bieden. Ze gaan gewoon door met wat ze nu al doen: gezellige en nostalgische programma's voor 50-plussers maken. BNN blijft zich richten op spuiters en slikkers. De EO hoeft niet meer samen met die papen van de KRO de 'Passion' te maken en kan zich weer helemaal richten op haar autentieke achterban. Ik zie een diepgravende serie voor me over de Drie Formulieren van Enigheid. (Welke lezer weet nog zonder googelen wat die Formulieren zijn?)

Ik ben reuze benieuwd hoe die "vijfjaarlijkse toets naar publieksbinding, kwaliteit en samenwerking met andere omroepen" eruit komt te zien en wie die toets gaat uitvoeren. Waarschijnlijk hebben we tegen die tijd al vijf jaar nodig om alle beroepsschriften tegen de oordelen van de toetsende instantie (de 'Autoriteit Publieke Omroep' of zoiets?) te behandelen.
x