zaterdag 24 oktober 2015

14


Morgen wordt 14 minuten na aanvang van de wedstrijden in de eredivisie het publiek de gelegenheid geboden te applaudiseren. Dat is om Johan Cruijff te ondersteunen, al zit hij ver weg, in Barcelona. Het is immers eergisteren bekend geworden dat Johan longkanker heeft.  Dat werd in het NOS-journaal bekend gemaakt en vervolgens in Studio Sport nog eens. En ook gisteren werd er op tv nog diverse malen aandacht aan besteed. En geen krant zal het onvermeld hebben gelaten

Begrijp me goed. Ik wens niemand longkanker, of welke vorm van kanker ook, toe. Boukje hoorde ruim negentien jaar geleden volkomen onverwacht dat ze kanker had en dat er niets aan te doen was. We hebben familie, vrienden en werkomgeving op de hoogte gesteld, maar er geen nationale bekendheid aan gegeven. Er zijn jaarlijks duizenden nieuwe gevallen van alleen al longkanker in Nederland. Is het ineens veel erger als een  bekende Nerlander erdoor getroffen wordt? Waarom moet die ineens massaal gesteund worden?

Mocht het terminaal blijken te zijn, mag Cruijff er dan nog een keer over komen praten bij DWDDrrrrr, Pauw of Umberto Tan? Dan heeft hij nog een keer de gelegenheid om een paar van zijn karakteristieke 'wijsheden' aan de eerdere toe te voegen, zoals:
"Je kan je maar beter goed voelen dan slecht." en: "Vaak heb iets in het leven waarschijnlijk een noodzaak." en:  "Je krijgt maar één lichaam, daar moet je het de rest van je leven mee doen." Die haalde ik gisteren uit Het PAROOL. Er kan nog veel diepzinnigs bij.