zaterdag 23 mei 2015

MARKTPLAATS

Je kan van de VVD zeggen wat je wil, maar inventief is ze wel als ze wil bezuinigen op overheidsuitgaven. In Amsterdam, las ik in Het PAROOL, ligt nu de OBA, de Openbare Bibliotheek Amserdam, onder vuur. Om een voorbeeld te geven: Er liggen te veel bibliotheken dicht bij elkaar in de buurt. Oftewel: wie een boek wil lenen en lezen, (of gewoon een krant of tijdschrift lezen in de leeszaal) moet daar maar een beetje moeite voor doen in de vorm van een flink stuk lopen of fietsen. De gemiddelde VVD-er ziet er immers ook geen been in met zijn auto helemaal naar het centrum te rijden (en duur te parkeren!) om daar bij Atheneum of Scheltema het boek aan te schaffen dat je volgens WDDRrrrrr belist moet hebben (let wel: ik zeg niet: 'moet lezen').

Maar het echte inventieve komt nog: Mensen die een boek willen lezen, kunnen dit net zo goed op Marktplaats aanschaffen. Het kost daar bijna niets, dus waarom moet je op kosten van de overheid een boek lenen?

Eerlijk gezegd ben ik wat teleurgesteld in de Amsterdamse VVD. Hun partijgenoten hebben op landelijk niveau, in eendrachtige samenwerking met de zich links noemende PvdA, de participatiesamenleving bedacht. Als je even goed kijkt zijn er aardig wat mensen die een hoop boeken in huis hebben. Ik persoonlijk zelf heb er 2554 langs de muur staan en ik ben niet eens een VVD'er. Daar kan je heel wat 'literaire mantelzorg' mee bedrijven. Daar zullen al die boeken bezittende VVD'ers toch enthousiast aan willen meedoen?