woensdag 27 juni 2018

EXCUSES

Ik ben Amsterdammer en Nederlander. Er waren in het verleden Amsterdammers en Nederlanders die, vinden we nu, zeer foute dingen deden. Denk bijvoorbeeld aan de slavenhandel, het Cultuurstelsel en de politionele acties. De slavenhandel en het Cultuurstelsel waren ver voor mijn tijd en tijdens de eerste politionele actie was ik acht jaar oud. Ben ik toch (mede)verantwoordelijk voor al die verkeerde dingen? Bij DENK vinden ze van wel. In Het PAROOL las ik tenminste: Amsterdam moet zijn excuses aanbieden voor het koloniale verleden van de stad. Ook moet er een onderzoek komen naar de opbrengsten voor de hoofdstad uit slavenhandel en slavernij. Dat is de strekking van een motie die de fractie van Denk woensdag zal indienen in de gemeenteraad.slavernij.

Ik ben het er helemaal mee eens dat Amsterdammers en andere Nederlanders in het verleden heel veel verwerpelijke dingen hebben gedaan. Maar ik ben daar niet verantwoordelijk voor, dus ik peins er niet over daarvoor excuses aan te bieden. Stel dat ineens bekend wordt dat mijn vader iets vreselijks gedaan heeft. (Ik kan me dat niet voorstellen.) Zouden mogelijke slachtoffers het dan op prijs stellen, als ik daarvoor mijn excuses aanbood?

Denk stelt ook voor een onderzoek te starten naar de opbrengsten voor Amsterdam uit slavenhandel en slavernij. De Surinaamse econoom Armand Zunder heeft dat eerder voor Nederland berekend. Hij kwam uit op een bedrag van 126 miljard euro en stelde een herstelbetaling van 50 miljard voor, tot nog toe zonder resultaat.

Moeten wij de koning van Hispanje niet eens een keer om excuses vragen voor alle problemen die hij ons gedurende de 80-jarige oorlog heeft bezorgd? En krijgen we de kosten alsnog vergoed? Moet de paus ons niet eens excuses aanbieden voor alle Nederlanders die de inquisitie ten onrechte heeft verbrand, opgehangen  of onthoofd?

Ik neem direct aan dat Surinamers iets anders tegen ons slavernijverleden aankijken dan ik, maar je maakt mij niet wijs dat veel Surinamers opeens een stuk gelukkiger worden, als onze premier of de burgemeester van Amsterdam excuses gaan aanbieden voor wat onze voorouders hun voorouders hebben aangedaan. Ik begrijp ook dat DENK graag wat 'free publicity' wil.