woensdag 26 augustus 2009

K3

Bijna 900.000 Nederlanders zijn er ontzettend benieuwd naar welke K over een paar weken van K2 weer K3 maakt. De Nederlandse tv schijnt niet meer te kunnen zonder series programma's waaruit na een tijdje de beste zanger(es) of de beste danser(es) moet voortkomen. En dat gaat maar door, het ene seizoen na het andere. Begrijp me goed: tv hoeft van mij echt niet alleen kunst en cultuur of zeer relevant informatief te zijn. Ik wil ook wel eens lachen of een lekker stukje popmuziek horen.

Van mij hoeft tv ook niet altijd 'vernieuwend' te zijn. Daarvoor hebben ze de 'formats' bedacht. Als een bepaalde format 'werkt', is het niet helemaal onlogisch dat je daar een tijdje mee doorgaat. Maar hoeveel boeren moeten een vrouw gevonden hebben voor ze bij de KRO zeggen: "Nou is het wel genoeg geweest, jongens en meisjes." Hoeveel oude geliefden moeten er elkaar nog in de armen vallen voordat zelfs Anita Witzier begint te kokhalzen? Hoeveel (pseudo)reality kan een mens aan? Zou het verslavend zijn?

Ik weet echt wel dat ik de tv kan uitzetten. (Ik ben niet eens verplicht hem aan te zetten.) Ik weet precies hoe ik naar een ander net kan overschakelen. Een heel enkele keer kijk ik bewust naar een programma waarvan ik van tevoren weet dat ik het waardeloos vind en me er zelfs naar alle waarschijnlijkheid aan zal ergeren. Dat zal wel een soort masochisme zijn. Je kunt je tegenwoordig bij het derde net aanmelden om in september een week lang de programma's te bekijken en van een 'recensie' te voorzien. Ik heb het heel even overwogen, maar ik doe het toch maar niet. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets positiefs te melden zal hebben over '40 dagen zonder sex', of weer een programma over een ongeneeslijke ziekte, of een hele avond voetbal. Dan heb ik het nog niet eens over 'Onderweg naar morgen'. Eén avond Nederland 3 en ik ga Knevel & Van den brink boeiend vinden.
x