zondag 28 juni 2009

Celeb

Het overlijden van Michael Jackson heeft me niet diep aangegrepen. Ik heb niets met zijn muziek. Dat heeft niet te maken met een generatiekloof: ik heb ook nooit iets met de Rolling Stones gehad. Ik had wat met The Band, de Beach Boys en de Beatles, in die volgorde. Uit allerlei commentaren begrijp ik nu dat hij een immens grote invloed op de popmuziek en randverschijnselen daarvan heeft gehad. Dat neem ik dan maar aan. Duidelijk is ook dat het over de verleden tijd ging. Al jaren had hij op muziekgebied niets van enig belang meer gepresteerd. Op grond van financiële motieven had hij zich laten verleiden tot een reeks optredens in Londen. In de Volkskrant las ik dat hij per optreden een miljoen zou hebben verdiend. (Er stond niet bij of dat dollars ponden of euro's waren.) Per optreden waren duizend personeelsleden ingehuurd. Er zijn minder mensen nodig om een heel Concertgebouworkest te laten optreden. Dat laat voor minder dan een miljoen per optreden toch ook op competente wijze verdienstelijke muziek horen.

Michael Jackson was van popster een 'celeb' geworden, zoals ze die in de VS noemen. ('Celeb' komt van celebrity = beroemdheid.) Dat betekent o.a. dat een Engelse tabloid van het ergste soort - The Sun - je dood paginagroot aankondigt met:
CELEBRITY PAEDOPHILE DIES
WACKO
JACKO
HEART
ATTACKO


Celebs zijn niet meer interessant vanwege hun oorspronkelijke activiteiten - zingen, voetballen, acteren. Ze worden niet meer gevolgd door serieuze journalisten van serieuze bladen, maar door de paparazzi van de roddelpers. Met wie worden ze gezien? Welk kwaaltje hebben ze misschien? Welk misstapje hebben ze begaan? Gaan ze een python als huisdier nemen? Ze zijn holle vaten geworden. En de fans vinden elk geluid dat eruit komt prachtig.
x