zaterdag 4 februari 2017

TELLEN

We kunnen op 15 maart a.s., de dag van de verkiezingen, op onze normale tijd naar bed gaan. Ik denk niet dat we rond middernacht al een redelijk betrouwbaar beeld van de uitslag hebben.

Er wordt dit jaar uitsluitend handmatig geteld. Gevreeesd wordt dat digitale verwerking van de stemresultaten te gevoelig is voor de sinistere hackwerkzaamheden die men kennelijk in Rusland en andere landen van plan is.

Dat er op 15 maart 2017 verkiezingen zouden zijn weten we al vijf jaar. Ze hebben de beschikbare tijd tot die verkiezingen ook bijna volledig gebruikt om tot de conclusie te komen dat digitaal stemmen tellen niet verantwoord zou zijn. Was er in diezelfde periode nu zo weinig ITC-kennis voorhanden dat er geen systeem te bedenken was waarbij zowel het stemmen als het tellen veilig digitaal zou kunnen geschieden?

Ik weet het: elk systeem dat door mensen bedacht wordt, kan uiteindelijk door andere mensen 'gekraakt' worden. Bedenk dan een systeem dat zo moeilijk te kraken is, dat het voor krakers onaantrekkelijk wordt er zelfs maar aan te beginnen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten