zaterdag 11 mei 2019

HESJES

Zegt deze foto je nog iets?


Het is het Beursplein in Amsterdam in 2011, waar de Occupybeweging zich in tenten had gevestigd. De beweging was begonnen op een plein in de buurt van Wall Street. Ze had een alleszins lofwaardig doel: protesteren tegen economische ongelijkheid en de manier van handelen in de financiële sector. Er is sindsdien wat veranderd in de financiële sector, maar was dat dankzij Occupy? Ik betwijfel dat eerlijk gezegd. Er was geen organisatiestructuur, er was geen leiderschap, er waren onderlinge verschillen van mening. Met wie moesten de financiële sector en overheden nu praten? Occupy is een zachte dood gestorven.

Ik zie de Franse Gele Hesjes als een reïncarnatie van Occupy, al zie ik ook verschillen. De Gele Hesjes richten zich meer tegen de overheid dan tegen het grootkapitaal. De Gele Hesjes hebben ook geen duidelijke organisatie structuur of leiderschap. Ze weten heel wat mensen op de been te brengen.

Toen kwamen enkele Nederlanders op het idee ook hier met een geel hesje de straat op te gaan. Ook hier zijn de inkomens niet gelijk verdeeld; ook hier is nog armoe; de pensioenen dreigen verlaagd te worden; de ziektekosten reizen de pan uit; er zijn teveel arbeidsimmigranten. En we luisteren ook  nog eens teveel naar Brussel.

De Nederlandse Gele Hesjes hadden niet door dat Frankrijk een jarenlange traditie van massademonstraties, tegen van alles en nog wat, kent. Want meer dan honderd mensen krijgt de uit Frankrijk overgewaaide actiegroep, die strijdt tegen allerlei soorten overheidsbeleid, in Nederland vrijwel nooit bij elkaar. Schrijft Trouw.

Het artikel in Trouw gaat over de Oranje Hesjes. Initiatiefnemer Marco de Haas wil met fatsoen actie voeren.

De politie provoceren? Daar houdt Marco de Haas niet van. Premier Mark Rutte, nota bene gastheer, geen hand geven? De voorman van de Rotterdamse gele hesjesbeweging vindt het misplaatst. “Als je niet bereid bent om een hand te geven dan ben je ook niet bereid om te luisteren, is mijn motto.” Dus zeggen de Rotterdammers het geel vaarwel. Vanaf zaterdag wordt er in oranje gedemonstreerd.
(..)
Volgens De Haas werd bij demonstraties door gele hesjes in Den Haag de politie uitgedaagd. Ook is hij al eens gevraagd om aan te sluiten bij het blokkeren van een openbare weg. "Daarvoor heb ik vriendelijke bedankt."


Mij staat niet bij dat ik geweld heb gezien bij demonstratie van de Nederlandse Gele Hesjes. Ik heb de ME wel eens uitgedaagd door op de openbare weg (bij Dodewaard) te gaan zitten. Ik heb in demonstraties meegelopen die vele kilometers openbare weg blokkeerden. Als je met je demonstratie geen enkel ongenoegen wilt veroorzaken, kun je er beter helemaal niet aan beginnen.