donderdag 1 maart 2012

Stik!

Vanaf maandag gaan VVD, CDA en PVV praten over nieuwe bezuinigen. Stel je even de volgende maatregelen voor:
1. er worden duizenden ambtenaren ontslagen;
2. het minimumloon wordt fors verlaagd;
3. uitkeringen en pensioenen worden fors verlaagd.
Dat zijn wel zo'n beetje belangrijkste maatregelen die 'Europa' aan Griekenland oplegt, in ruil voor de financiële steun. Partijen die zulke maatregelen bedenken of steunen, zullen het niet echt goed doen bij verkiezingen.

In Griekenland worden binnenkort (vervroegde) verkiezingen gehouden. Dan kunnen de Griekse burgers voor het eerst op democratische wijze laten weten wat ze van al die maatregelen vinden. Ik kan me zo voorstellen  dat ze de partijen die met 'Europa' onderhandelen over al die harde maatregelen, massaal zullen wegstemmen. Dat kan onze minister van Financiën, Jan Kees de Jager, zich ook voorstellen. Die heeft dus, volgens Trouw een briljant idee: Hij zou graag zien dat de vervroegde verkiezingen in Griekenland worden uitgesteld, maar het besluit hierover is wel aan de Grieken zelf. Jan Kees wil dus nog niet zo ver gaan de Griekse verkiezingen te verbieden, maar hij ziet de bui wel hangen.

Ik probeer het nieuws over de steun aan Griekenland zo goed mogelijk te volgen en als ik het nou goed begrijp is de redenering dat het niet steunen van de Grieken voor ons nog wat slechter kan uitpakken dan het wel steunen. Om dat te voorkomen moeten de Grieken het democratisch proces voorlopig maar even op een laag vuurtje zetten. Ik denk niet dat de Grieken Multatuli kennen. Zou dat wel het geval zijn dan zouden ze een variatie op een van zijn bekende uitspraken kunnen bedenken: "Stik in de euro en verdwijn!"
x