maandag 18 februari 2019

CRUISE

Al zou ik een zeer luxe cruisvakantie cadeau krijgen, waarbij alle kopjes koffie en/of thee, alle frisdrankjes  en alle alcoholische drankjes door een gulle gever betaald zouden worden, dan nog zou ik zeggen: "Geef mijn portie maar aan fikkie". In de eerste plaats heb ik niets met de zee en het daarop varen. Bovendien is een cruiseschip niets anders dan een drijvend luxe hotel en ik moet er niet aan denken één of meer weken, met zo'n 3000 anderen in een hotel door te brengen.

Ik ben eens op het internet gaan zoeken. Voor een cruise van niet veel langer dan een week betaal je gauw € 800,00. Voor nog geen € 400,00 zit je een week all inclusive in een hotel in Turkije. Maar goed, je houdt meer van exclusief dan van all inclusive, dus jij geeft liever wat extra's uit voor een cruise. Maar dan moet er ook niet meer bij komen. Dan moet jouw cruiseschip niet in Amsterdam aanleggen, want dan wordt het bijbetalen. En niet zo weinig ook, wel € 8,00 per nacht per persoon. Veel langer dan een nacht blijven die cruiseschepen trouwens niet. Dat is lang genoeg om even een snelle tocht langs de Walletjes te maken.

De cruisemaatschappijen zijn des duivels en dreigen Amsterdam te gaan mijden. Ze leggen dan liever aan in IJmuiden en laten de reizigers met bussen naar Amsterdam vervoeren. Ze zijn kennelijk bang dat hun passagiers die € 8,00 extra, bovenop die € 800,00 niet willen/kunnen betalen.

Amsterdam dreigt zo inkomsten mis te lopen: op een schip met 3000 passagiers is dat al € 24.000,00 per dag. Ze geven ook nog eens gemiddeld € 90,00 per persoon uit (ijsjes, wafels, kaas, patat, diamanten). De op toeristen gerichte middenstand zal dus ook niet blij zijn. Maar de gewone mensen die in de binnenstad wonen zouden het, denk ik, best fijn vinden als de Walletjes  weer voor de Amsterdammers waren.