vrijdag 25 februari 2011

Sancties

De Nederlandse regering gaat onderzoeken of zij sancties moet ondernemen tegen het regime van Muammar Gaddafi en zo ja welke. Zij zal sancties van de EU steunen. De reden daarvoor ligt in het optreden van het Libische regime tegen het volk dat in opstand komt.

Ik ben geen uitgesproken Libiëkenner, maar weet wel dat het al ruim veertig jaar een dictatuur is, waar mensenrechten een quantité négligeable zijn. Tot een paar dagen geleden weerhield dat ons er niet van gewoon zaken met Libië te doen: we kochten olie en leverden de militairen nachtkijkers en transporthelikopters. Zodra het Libische leger op pad ging om ergens te onderdrukken, werden die nachtkijkers en helikopters op de basis achtergelaten, want anders zou de Nederlandse regering boos worden.

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt heeft ooit van de Nicaraguaanse dictator Somoza gezegd: "He may be a son of a bitch, but he's our son of a bitch." Nu het er naar uitziet dat Gaddafi niet lang meer 'our son of a bitch' is, hebben we ineens de tijd ons zorgen te maken over het lot van de gewone man in Libië.

De Nederlandse regering - en welke regering dan ook - wil dat andere landen stabiele regeringen hebben: liever een stabiele dictatuur, dan een onstabiele democratie. Met stabiele regeringen kun je langlopende (handels)afspraken maken. Dat is goed voor onze economie. Via 'stille diplomatie' schijnen we wel eens iets over mensenrechten in zo'n land te zeggen.

Ook na Gaddafi krijgt Libië geen democratisch bestuur naar ons model. Het enige waar we ons nu nog zorgen over maken, net als bij Egypte en Tunesië, is: God verhoede dat Allah aan de macht komt. Maar wat lees ik in de Volkskrant? 'Al Qaida steunt Libische betogers'. Hebben wij dan toch weer de verkeerde kant gekozen? Gaddafi is tegen Al Qaida! He may be a son of a bitch ...
x