dinsdag 13 juli 2010

Uniek

Natuurlijk zijn 'we' na vandaag nog niet uitgepraat over het WK-voetbal. In ieder geval komt het allemaal uitgebreid terug in allerlei terugblikken die we tegen het eind van het jaar op tv zullen zien. Je kan er donder op zeggen dat het elftal zal worden verkozen tot (mannen)sportteam van dit jaar.

Vandaag kun je nog een keer laten blijken hoeveel waardering je hebt kunnen opbrengen voor wat 'onze' jongens hebben gepresteerd. Amsterdam geeft het goede voorbeeld. Ze hebben dan wel de finale verloren, maar daar doet Eberhard van der Laan, de kersverse burgemeester van Amsterdam, niet moeilijk over, blijkt uit Het PAROOL: "De spelers hebben gevochten als leeuwen en zijn pas na 120 minuten door de knieën gegaan. Dit is een unieke prestatie die een boottocht verdient," aldus de woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester. Het is minstens zo uniek drie keer een WK-finale te verliezen en elke keer in een ander werelddeel.

De KNVB heeft ook aardig verdiend. Die krijgt van de FIFA 24 miljoen dollar, rond de 19 miljoen euro. Ze willen bij de KNVB niet zeggen welke premie de voetballers krijgen. Volgens geruchten, die ik ergens vermeld zag staan, krijgen ze 200.000 euro de man. Dat is ruim zes bruto modale jaarinkomens, terwijl ze gewoon in de tijd van de baas aan het bijklussen waren. (Ze komen er nog bekaaid af vergeleken met de Spanjaarden, die 600.000 euro de man krijgen.)

De afgelopen weken heb ik me diverse malen nogal kritisch uitgelaten over het voetballen. Ter afsluiting zeg ik het nog maar eens: ik kijk met plezier naar een aantrekkelijke voetbalwedstrijd. Ik heb geen moeite met enthousiaste supporters die door dik en dun achter 'hun' club staan.  Maar ik heb nu eenmaal een hekel aan collectief nationalisme en massahysterie. Ik heb het hele WK grotendeels via kranten en journaalbeelden gevolgd. Daaruit heb ik begrepen dat in tien wedstrijden 'Oranje' slechts enkele momenten goed voetbal heeft laten zien. Moet ik ze daarvoor gaan huldigen?
X