woensdag 27 maart 2019

VOORBEELD


Nederland gaat ten onder gaat aan moslims, kunstsubsidies, Gerrit Hiemstra, linkse leraren, klimaatbeleid, de Europese Unie, terroristen, tegenstanders van Zwarte Piet, cultuurrelativisme, de Publieke Omroep, windmolens, Polen, het Centraal Planbureau, Freek de Jonge, mainstreammedia, politieke correctheid en multicultuur. De meeste van die ondergangsoorzaken heb ik niet van mezelf, maar heb ik ontleend aan een column van Rob Wijnberg in De Correspondent.

Ik ben, dat zal inmiddels wel duidelijk zijn, geen volgeling van Thierry Baudet. In zijn column betoogt Rob Wijnberg dat hetgeen Baudet beweert bepaald niet nieuw is. Anderen hebben het liedje al eerder gezongen of zingen het nu ook. Maar de strekking van het liedje blijft steeds dezelfde.

Je mag aannemen dat degenen die de straat op gaan om te demonstreren tegen de ideeën van Baudet, links zijn. Meer in 't algemeen zul je de tegenstanders van Baudet vooral in linkse kringen vinden. Het is daarom zorgwekkend dat ook in die kringen zich personen bevinden die oproepen tot geweld.

Ik heb het hier al eerder gezegd: er is in feite geen  verschil tussen extreem rechts en extreem links. ("Les extrèmes se touchent.") Beide zijden vinden dat zij de correcte ideeën hebben, en dat 'de anderen' diezelfde ideeën moeten nastreven, op straffe van iets gewelddadigs. Ik noem dat de zendelingenmentaliteit. In dit verband citeer ik graag Desmond Tutu: "When the missionaries came to Africa they had the Bible and we had the land. They said 'Let us pray.' We closed our eyes. When we opened them we had the Bible and they had the land." De zendelingen lieten het vaak niet bij het overnemen van het land. Laten we niet vergeten dat na de opheffing van die afschuwelijke en gewelddadige apartheid er geen bijltjesdag plaats vond, geen massale wraak van de zwarten op de blanken. Dat zou een voorbeeld kunnen zijn voor ons gedrag in het contact met andersdenkenden.