dinsdag 2 april 2019

MELDPUNT

Het Forum voor Democratie, las ik bij nos.nl, wil een meldpunt 'indoctrinatie in het onderwijs' van het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie. Ergens zag ik indoctrinatie gedefinieerd als "systematisch opdringen van een mening".

In Het Parool las ik: Het gaat niet expliciet om linkse leraren, maar in een recente peiling van onderwijsvakbond AOb stemt driekwart van zijn leden links of progressief. De pijlen van de FvD lijken op die groep gericht. (...) Secretaris Rob Rooken van Forum voor Democratie zegt dat het nooit de bedoeling is geweest een kliklijn voor linkse leraren te maken.

Thierry Baudet vindt de hele klimaatdiscussie maar onzin, de klimaatregels zullen sowieso te veel gaan kosten. Als een leraar nu de klas oproept eraan bij te dragen dat iedereen zo weinig mogelijk broeikasgas produceert, is zhij dan aan het indoctrineren? Wie is er aan het indoctrineren: de leraar van de christelijke basisschool die vertelt dat God de wereld in zes dagen geschapen heeft, of de leraar op de openbare basisschool die de evolutieleer verkondigt? Op de website van FvD lees ik dat de FvD van plan is na de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei 2019 een groot eurosceptisch blok te gaan vormen met eurokritische partijen uit heel Europa. Moet een leerling, of paps, of mams nu naar het meldpunt stappen, als een leraar iets positiefs zegt over de EU?

De NRC schrijft: Zo’n 29 procent van de FvD-stemmers is hoogopgeleid. Dat is lager dan het gemiddelde (35 procent), maar hoog voor een Europese radicaal-rechtse partij. Er zullen aardig wat leraren (HBO'ers) hoogopgeleid zijn. Uit (...) onderzoek in 2017 bleek dat mannelijke hoogopgeleide FvD-stemmers vaker dan bij de PVV al hun nieuws van internet halen en niet van de traditionele media. (...) Baudet sluit aan bij de cultuurstrijd tegen feminisme, politiek links en immigranten, zoals je die voorheen alleen bij de alt-right in de Verenigde Staten zag.  Zou je bij dat meldpunt van de FvD ook leraren kunnen melden die in de klas zeggen dat ze op het internet (waar de leerlingen ook graag komen) hebben gelezen dat de EU één grote linkse, feministische organisatie is, die niets liever doet dan immigranten binnenhalen? Ik vrees dat ze dat bij het FvD geen indoctrineren noemen, maar gewoon gezond verstand.