vrijdag 4 augustus 2017

PANIEK

Martijn Katan (voedingsleer, Vrije Universiteit) zei tegen de Volkskrant: 'In Sri Lanka zijn er zeven gevallen van mensen die probeerden zelfmoord te plegen met fipronil. Die dronken een heel flesje leeg en kregen miljoenen keren de dosis binnen die in de eieren zit. Zij werden beroerd, maar mochten tussen de twee en vier dagen later het ziekenhuis alweer verlaten'.

Volgens Van den Berg (toxicologie, Universiteit van Utrecht), die de NVWA adviseert bij het eierprobleem, zijn er meer van zulke voorbeelden, zoals een slechtziende vrouw die per ongeluk een anti-mierenblokje opat waarin fipronil zat. Zij kreeg klachten als duizeligheid en hoofdpijn die vanzelf wegtrokken. De Nederlandse eieren bevatten  honderden keren minder fipronil dan zo'n blokje. (Onderstreping toegevoegd.) Er zijn, vermoed ik, niet zo gek veel Nederlanders die dagelijks meer dan twee eieren eten, laat staan honderden. Toch worden grote hoeveelheden eieren vernietigd en stallen vol kippen geruimd. Ik kom nog niet toe aan een gemiddelde van één ei in de week. Ik heb er nog een stuk of drie in de koelkast, maar ik ga echt niet kijken of de nummertjes daarop op de lijst van NVWA voorkomen. Ik gok het erop. Mocht ik toch duizelig worden en hoofdpijn krijgen, dan ga ik even op bed liggen.

Het is goed dat er een (overheids)instantie is die toezicht houdt op de voedselveiligheid, maar was het nou echt nodig om zo veel paniek te zaaien? Volgens de NVWA kunnen er al een jaar met fipronil besmette eieren in omloop zijn. Die zijn, mag je aannemen, ook in de voedingsindustrie gebruikt. Hoeveel eierkoeken mag ik eten zonder duizelig te worden en hoofdpijn te krijgen?