zondag 21 augustus 2016

VOORBIJ

Vanaf vanavond zijn de Olympische Spelen weer voorbij en is alles, d.w.z. de tv, weer gewoon. Vanaf morgen kunnen we weer (werk)dagelijks om 19:00 uur naar DWDDrrrrr  en vanaf 23:00 uur naar Pauw kijken. We hoeven niet midden in de nacht op te staan om onze favoriete sporters juist op dat tijdtip live te zien verliezen.

Ik heb vrij veel van de Olympische Spelen gezien, maar lang niet alles. Ik kijk sowieso niet naar vechtsporten. Niet alleen omdat ik zo pacifistisch ben. Ik ken de bijbehorende regeltjes niet en weet dus niet wat ik moet waarderen. Het meeste plezier heb ik beleefd aan 'onze' volleyballende vrouwen. Ik gunde ze graag meer dan een vierde plaats, maar ze hebben het naar mijn mening goed gedaan. De handballende vrouwen ook, maar handballen doet me niets. Volgens mij kunnen ze dat veld met de helft inkorten, want tussen de twee doelgebieden gebeurt er niets. De bal wordt daaroverheen naar dat doelgebied gegoid, daar wordt wat heen en weer gegooid en vervolgens gooit een speler (m/v) de bal naar het doel. Ik kan dat niet spannend vinden.

Wat ik niet begrijp is dat de 100 m sprint het 'koningsnummer' wordt genoemd. Bij de mannen is het in 10 seconden, bij de vrouwen in 11 seconden voorbij. Wat is daar nou aan te beleven? Bij de finale 100 m vrouwen had een verslaggever het over "een heroïsche strijd". Bij "heroïsche strijd" denk ik eerder aan de 5 of 10 km. Dan ligt de ene voorop, dan weer de andere. Daar lever je strijd! Bij mijn favoriete sport, schaatsen, vind ik de 10 km ook veel boeiender dan de 500 m.

Onder de categorie "weggegooid geld" viel mijns inziens het programma-onderdeel 'Mulder vs Mulder'. Volgens mij werd daarmee de dag besloten, want ik heb het maar twee keer gezien, waaronder afgelopen nacht. Het was al eerder te zien bij schaatswedstrijden. De schaatsende tweelingbroers Mulder deden daarbij allerlei onleuke wedstrijdjes en dat deden ze nu weer. Waarom laat men in godsnaam twee volwassen mannen op kosten van de kijkende gemeenschap enkele weken in Rio verblijven om daar maffe dingen te doen, waar niemand om gevraagd heeft? Schaatser Erben Wennemars was er ook, maar diens verblijf werd nog enigszins gelegitimeerd doordat hij af en toe wat verslaggeverigs mocht doen. Krijgt Dafne Schippers zo'n rol bij de komende Winterspelen?

Het meest opzienbarende van deze Olympische Spelen vond ik overigens geen sportgebeurtenis, maar een taalkundige. Nog nooit heb ik in zo korte tijd, zo vaak in het openbaar de woorden kut en kloten horen gebruiken. Altijd door sporters en altijd in verband met voor hen teleurstellende prestaties. Het gebruik van die woorden is bepaald niet nieuw. Boukje en ik hadden ruim twee decennia geleden al, tijdens een slechte zomer, op emancipatorische gronden afgesproken, dat we het op oneven dagen over kutweer en op even dagen over klotenweer zouden hebben. Kennelijk is het gebruik van deze woorden zo gemeengoed geworden dat ze gewoon en plein public gebruikt kunnen worden. Ik ben benieuwd wanneer ze voor het eerst in de Handelingen van de Tweede Kamer terecht zullen komen.