maandag 23 april 2018

FILMEN

Ik zat te luisteren naar Radio 1. Ik hoorde dat op een plein in Roosendaal een man en plein public zelfmoord wilde plegen door zichzelf met een mes in de hals te steken. Voor meer bijzonderheden ging ik naar de site van een regionale krant, De Stem.

De man was een Somaliër. Dat maak al iets duidelijk over de reden van de poging tot zelfmoord. Daar gingen overigens het radiogesprek en het krantenbericht niet over. Aan dat plein ligt ook een terras, misschien wel meer. De eerste reactie van veel terrasbezoekers was: het mobieltje pakken en het gebeuren filmen.

'Vroeger'  zag je het ook vaak, als er iets gebeurde op straat, een ongeluk bijvoorbeeld. Er kwamen veel mensen op af, die niet veel anders deden dan toekijken. Dat mobieltje komt er nu bij. Je ziet vaak dat in reguliere nieuwsberichten filmpjes worden opgenomen die duidelijk met een mobieltje zijn gemaakt. Die worden, vermoed ik, door gewone particulieren geleverd. Die zullen er wel een vergoeding voor krijgen. Ik heb al veel langer het idee dat zulke filmpjes worden opgenomen niet uit gewoonte ('Pak je mobieltje als er iets bijzonders gebeurt.'), maar met het expliciete doel er geld mee te verdienen. Ik ga niet eens de moeite doen me af te vragen welke reden om te filmen ik het meest walgelijk vind.