vrijdag 4 april 2014

Hipster

Van de website Skyscanner had ik nog nooit gehoord. Die doet iets met reizen. Nu hebben ze daar, las ik in Het PAROOL, een lijstje gemaakt van de meest hippe stadsdelen in de wereld en wat blijkt? Op nummer zeven staat Amsterdam-Noord. De argumentatie daarvoor is niet bepaald uitgebreid: On the ‘other’ side of the IJ, the big bit of water behind Centraal station that no-one notices because they head in the other direction when they arrive, has been growing in coolness for a few years now. Previously a bit of a wasteland, now the disused warehouses host creative start-ups, festivals, restaurants and, once a month, mega flea market IJ Hallen.

Van mij zul je geen kwaad woord horen over Amsterdam-Noord. Ik woon er al weer ruim twee jaar tot grote tevredenheid. Maar ik ben nu eenmaal geen gedreven festivalbezoeker en vlooienmarkten doen me ook niets. Amsterdam-Noord heeft best een aantal karakteristieke wijken en nog een prachtig stukje platteland in het Waterland, maar als toerist ga je er geen diverse dagen doorbrengen. 

Terecht wordt opgemerkt dat toeristen altijd aan de andere (zuid)kant het  Centraal Station verlaten. Je bent dan immers meteen in het historische centrum van de stad. Als ik 'uit' ga doe ik dat ook aan de andere kant van  het IJ. Vraag me niet wat een goed restaurant in Amsterdan-Noord is. Ik zou het niet weten. Zo vaak eet ik niet meer buiten de deur en als ik het doe, doe ik het dus 'in de stad', waar het te combineren valt met het bezoek aan een leuke kroeg of het daarbij behorende terras.

Het PAR00L zit er overigens enigszins naast met de bewering dat volgens 'Skyscanner' Amsterdam-Noord een 'hip' stadsdeel is. Die website vind het een stadsdeel voor 'hipters'. Dat is volgens Wikipedia een subcultuur die opkwam in de in de jaren 90 en in het begin van de 21e eeuw bekender werd en ironisch genoeg meer in de mainstream terecht kwam. De stroming grijpt terug op de in de jaren 30 en '40 bestaande gelijknamige subcultuur rond jazzmuzikanten. Zogeheten hipsters zetten zich in eerste instantie af tegen de mainstream en doen dat onder meer door het dragen van retro- en vintagekleding, ze kopen dan ook vaak kleren bij minder bekende zaken of American Apparel. Vaak dragen hipsters een ouderwetse bril of juist een heel hippe zonnebril. Veel mannelijke hipsters laten een baard staan.
Ik zou bijna gaan denken dat ik een 'hipster avant la lettre' ben: ik draag al jaren retrokleren en draag al bijna vijftig jaar een baard. Was het als het ware voorbestemd dat ik in Amsterdam-Noord ben gaan wonen?
x