zaterdag 20 augustus 2011

Echt

Ik heb niets tegen het christendom en evenmin tegen (de meeste) christenen. Ik vrees dat Mattheus van der Steen (eigenlijk heet hij Matthieu) behoort tot degenen die ik niet zo serieus neem. Sterker nog: hij lijkt me het type gelovige dat ervoor zorgt dat mensen buiten zijn kring de pest aan het geloof krijgen. Hij wordt volgens Trouw als een 'extreem charismatisch leider' beschouwd, in ieder geval in radicaal-evangelische kringen. Hij heeft al weer zijn tweede boek het licht doen zien: Durf te leven.

De auteur spreekt over het nastreven van dromen, succes en voorspoed. Want, zo redeneert hij, wie écht gelooft, valt dit alles ten deel. In het boek zet hij Jezus neer als een soort Superman die zijn volgelingen iets soortgelijks laat doen. Dat nastreven leidt tot realisering. En wat hebben wij daarvoor nodig? Ik verklap geen geheim als ik zeg: écht geloof in God. Nu zijn er nogal wat mensen die niet succesvol en voorspoedig zijn. Waar ligt dat nou aan? Ik hoef het hele boek niet te lezen om het antwoord te weten: die geloven gewoon niet (goed) genoeg.

Van der Steen is als de succesvolle zakenman die vindt dat iemand die geen succes heeft dom en/of lui is. Kijk eens goed rond in een willekeurige boekhandel en je ziet talloze boeken waarin 'aangetoond' wordt dat je gelukkig, succesvol, gezond of wat dan ook wordt als je het recept van de auteur maar volgt. Er is altijd wel een oom van de nicht van de buurvrouw te vinden die het een geweldig boek vindt.

Van der Steen verspreidt zijn religieuze succesformule over de gehele wereld. Daarbij kwam hij afgelopen winter in opspraak toen er een filmpje opdook waarop te zien was hoe hij in de Oegandese hoofdstad Kampala lukraak kinderen van straat plukt voor een christelijk weeshuis. In Birma zou hij - wonder boven wonder - zes blinde jongens hebben 'genezen', met Gods hulp uiteraard. Een kritische Nederlandse dominee ging het ter plekke checken: hij ontdekte dat het aantal blinden er nog even groot was als voor Van der Steens 'genezingswerk'. (...) Dit was de reactie van Van der Steen op de bevindingen van predikant Visser: "Laten we bidden dat deze meneer zich bekeert van zijn zondige praktijken om zo tekeer te gaan tegen het koninkrijk van God." In Amerika wemelt het van predikers die schatrijk zijn geworden met dit soort redeneringen. Je richt een stichting op, die geen winst mag maken, dus geen belasting betaalt, maar wel jou een vorstelijk salaris betaalt en je buitenlandse reisjes financiert. Wat is geloof toch mooi. En handig.
x