dinsdag 29 maart 2011

Open brief

Aan de directie van NS Reizigers

Geachte directie,

Het is u inmiddels bekend dat 'de politiek', Rover en veel NS-gebruikers niet onverdeeld gelukkig zijn met de nieuwe toiletloze Sprinters. Ik behoor tot de laatste categorie. Omdat ik niet over een rijbewijs beschik, maak ik voor interlokaal vervoer altijd gebruik van de trein. Zo reis ik (vanaf Amsterdam Centraal) nog wel eens naar Gouda. Ik kan kiezen tussen met intercity's reizen via Utrecht of rechtstreeks met de stoptrein naar Rotterdam Centraal. Ik koos altijd voor de laatste omdat ik dat een leuk lijntje vind. Op basis van uw (voor mij) ondoorgrondelijke marktinzicht heeft u besloten ook op deze lijn de toiletloze Sprinter in te zetten.

Afgelopen zaterdag (26 maart 2011) ging ik weer eens naar Gouda. Ik heb daar bij vrienden diverse biertjes en glazen wijn genuttigd. Toen ik tegen 22.30 uur de terugreis aanvaardde leek het mij daarom beter niet die toiletloze Sprinter te gebruiken, maar de intercity naar Utrecht te nemen.

In Utrecht moest ik uiteraard overstappen. Ik kon weer kiezen: óf de intercity nemen naar Amsterdam Bijlmer-Arena en daar de metro nemen (in verband met geplande werkzaamheden reden er geen treinen tussen Arena en Centraal), óf de via Hilversum omgeleide intercity, die om 22.55 zou vertrekken. Ik koos voor de laatste, want dat scheelde weer trapje af en trapje op en extra uit- en inchecken met mijn ov-chipkaart.

Inmiddels wilde mijn blaas zich wel eens ontdoen van verwerkt bier en wijn. De intercity bestond uit één treinstel, voorzien van drie toiletten. Waarschijnlijk was het toeval dat juist in dat ene treinstel alle drie de toiletten afgesloten waren. Ik heb ook geen NS-medewerker gezien die, naast het controleren van plaatsbewijzen, mogelijkerwijs bij wijze van uitzondering voor mij een toilet zou kunnen openen. Maar u zult zich mijn probleem kunnen voorstellen.

Ik kan u gerust stellen: ik heb de toiletten op Amsterdam Centraal nog vóór het uitbreken van een mini-tsunami weten te bereiken, maar het plezier in treinreizen was weer eens danig vergald. U hoeft ook niet bezorgd te zijn dat ik alsnog mijn rijbewijs ga halen, want ik heb recentelijk mijn 72e verjaardag mogen gedenken en bovendien vind ik treinreizen in het algemeen zeer plezierig: die zeven kaartjes bij mijn voordeelurenkaart gebruik vaak door vele uren met een boek in de trein te zitten.

Als u nu weer een verandering gaat doorvoeren, zou u dan ook eens de adviezen van Rover en uw eigen personeel niet alleen wil aanhoren, maar daar ook iets mee willen doen? Die hebben er net als u ook over nagedacht. Het zou zelfs kunnen dat ze nog net iets meer ervaring met daadwerkelijk treinreizen hebben dan u. Als u weer eens uitgebreid met een zakenrelatie gaat vergaderen (incl. lunch), moet u dat eens doen in een horecagelegenheid zonder toilet. Dan begrijpt u zo ongeveer wat ik bedoel.

Met vriendelijke groet,

Evert van Wijk
x