donderdag 2 april 2009

Chipknip

Betalen doe ik nog maar zelden met echt geld. Voor kleine bedragen gebruikte ik de chipknip, waar geen pincode voor vereist is. De chipknip zat ook in mijn portemonnee die afgelopen zondag in Madrid gestolen is. Tot en met vanochtend 6.42 uur is nog geen geld onrechtmatig van mijn rekening geschreven, dus de pinpas is tijdig geblokkeerd. Als het goed is ligt er morgen weer een nieuwe pinpas in mijn brievenbus. Aan mijn behoefte aan enig contant geld om in ieder geval mijn dagelijkse boodschappen te kunnen doen werd voldaan door een lening van een van de Jannen die op Schiphol wat biljetten voor mij uit de muur haalde.

Inmiddels had ik van de ING vernomen dat de nieuwe pinpas tegelijkertijd chipknip is. Ik begon mij af te vragen waarom ik het 'chipknipgedeelte' nog zou opladen. Immers, een aparte chipknip zou ik, weer wat wijzer geworden, los van mijn pinpas bewaren. Zou ik de laatste verliezen, dan zou ik toch nog een paar dagen boodschappen kunnen doen. Die mogelijkheid heb ik dus niet meer.

Ik belde de klantenservice van de ING en vroeg wat ik eigenlijk met een chipknip zou moeten doen.
- "Daar kunt u kleine bedragen mee betalen, meneer."
- "Waarom zou ik die met de chipknip betalen, wat trouwens lang niet overal mogelijk is?"
- "Parkeermeters kunt u met de chipknip betalen."
- "Ik kan niet eens autorijden."
We kwamen tot de conclusie dat de chipknip voor mij geen enkele meerwaarde had. Dus vroeg ik: "Wat doe ik als mijn portemonnee plus pinpas in verkeerde handen valt en toch geld nodig heb?"
- "Dan kunt u bij postkantoor of ING-bank met pinpasontheffing geld opnemen."
Daar moet je je uiteraard bij legitimeren. Ik heb geen paspoort of rijbewijs, maar een identiteitsbewijs. Waar bewaar je dat ding, want je moet dat altijd bij je hebben? In je portemonnee, want hij is net zo groot als een pinpas. Die ben je dus ook kwijt. Dus zit ik toch nog een dag of vijf zonder contant geld. Dus moet ik toch nog in mijn nabije omgeving geld gaan lenen. Dat zal wel lukken, maar een aparte geladen chipknip zou toch een stuk handiger zijn.

Een andere vraag is: waar laat ik mijn identiteitskaart als ik die niet in mijn portemonnee wil bewaren? Bij koel weer draag ik een jas met voldoende zakken, maar waar laat ik dat ding als ik geen jas draag? Ik heb ook geen colbert. Slechts een enkel poloshirt of sweater (andere bovenkleding heb ik niet) heeft een borstzakje, maar daar kan dat ding ook zomaar uitvallen. In de broekzak (ik heb uitsluitend spijkerbroeken) is niet handig en uit de achterzak wordt hij door een beetje zakkenroller ook zo weggehaald.

Kortom, omdat de ING, om voor mij onduidelijke redenen, die handige aparte chipknip heeft afgeschaft, kan ik - de klant die koning is - weer in onnodige problemen komen. Dat zal ook wel weer iets met marktwerking te maken hebben.