vrijdag 4 september 2009

Hooligans

Het is al weer wat jaren geleden dat een onderzoek werd gedaan onder de gewelddadige aanhangers van de Engelse voetbalclub Chelsea, die destijds als de ergste hooligans werden beschouwd. Uit dat onderzoek bleek dat het hier bepaald niet ging om kansarme, laagopgeleide jongeren. Integendeel: met name de leiders waren in het algemeen goed opgeleide personen uit de zgn. 'betere kringen'. De acties van deze hooligans werden vrijwel wekelijks met bijna militaire precisie voorbereid. Ik heb zo'n soort jongen, maar dan Nederlands, gekend. In 1980 werkte ik, tussen twee vaste banen in, gedurende een half jaar via een uitzendbureau bij een inmiddels opgeheven onderdeel van Philips. Die jongen was een collega. Hij liep tegen de twintig, kwam uit een doodnormaal gezin, had een voltooide mbo-opleiding, op zijn werk was niets aan te merken en hij was ook nog eens een plezierige collega. Het gebeurde nogal eens dat hij op maandagochtend niet op tijd op het werk verscheen. Dan wisten we het al: hij zat weer op het politiebureau. Hij was namelijk een fanatiek Feyenoordsupporter en was in het weekend weer eens compleet uit zijn dak gegaan en had bijvoorbeeld meegewerkt aan de 'verbouwing' van een treinstel. Hij had er zelf ook geen enkele andere verklaring voor dan dat hij zich ondanks goede voornemens en ouderlijke vermaningen liet meeslepen.

Onlangs liep het volledig uit de hand bij een dansfeest op het strand bij Hoek van Holland. Inmiddels is het duidelijk dat ruim van tevoren bekend was dat hooligans zich hadden voorgenomen politieoptreden uit te lokken en daar zijn ze dus volledig in geslaagd.

Ik ga het hier niet hebben over de inschattingsfouten die kennelijk door verantwoordelijke politiemensen en wellicht bestuurders zijn gemaakt. Ook die put zal wel weer te laat worden gedempt. Ik wil het hebben over een ander aspect. Omdat ik Geert Wilders of een van zijn adepten daar niet over gehoord heb, neem ik aan dat het hier niet, zeker niet in meerderheid, gaat om allochtone relschoppers. Dan immers zou er al gepleit zijn voor het terugsturen naar het land waarvan ze ook een paspoort hebben. De autochtone relschoppers (dat is nog een understatement) verdwijnen uit beeld omdat 'we' ons vooral bezighouden met foute organisatie en fout politieoptreden. Het is ook wat lastig om dat relschoppen 'typisch Nederlands' te noemen. Die relschoppers hebben helaas ook maar één paspoort en dan schijn je ze niet het land uit te kunnen schoppen. Hoe zou het nu komen, vraag ik me dan af, dat ik nergens hoor of lees dat 'al die autochtonen' relschoppers zijn?