zondag 28 februari 2010

Realiteit

Een kleine maand geleden schreef ik hier over het verwachte aantal medailles dat 'we' zouden behalen bij de Olympische Winterspelen. Volgens twee Groningse economen zou het worden:
- vier x goud;
- vier x zilver;
- drie keer brons.
We weten nu het werkelijke resultaat:
- vier x goud;
- één x zilver;
- drie x brons.

Half Nederland was in rouw gedompeld toen Sven Kramer zijn gouden medaille op de 10000 m misliep. Bij de ploegenachtervolging mannen kwam de Nederlandse nummer drie 0,41 sec te laat over de streep om de finale te halen. Maar goed, de gouden medailles die Kramer miste werden tamelijk onverwacht binnengebracht door Mark Tuitert en Ireen Wüst. Het is ook wel aardig dat Nicolien Sauerbreij, geboren en getogen op een van de platste gebieden van deze aardkloot, een gouden medaille wint  bij een sport waar je besneeuwde bergen voor nodig hebt. Waar sponsoring al niet goed voor is. Zou het niet eens leuk zijn als een groot Nederlands bedrijf ervoor gaat zorgen dat bij de volgende Olympische Winterspelen een Jamaicaan of Zambiaan een gouden medaille bij het schaatsen haalt? In vier jaar kun je veel bereiken. Europese voetbalscouts schuimen ook de trapveldjes in Brazilië af op zoek naar talentvolle voetballertjes. 

Over sponsoring gesproken: een van de weinige plaatsen waar de teleurstellingen van Kramer waarschijnlijk met een zucht van verlichting begroet zijn, is het hoofdkantoor van energieleverancier Essent. Die had immers een korting op haar tarieven beloofd voor iedere gouden medaille die Kramer zou winnen. Dat hadden er zomaar drie kunnen worden.

Het schaatsseizoen is nog niet afgelopen. We krijgen nog een Nederlands kampioenschap en een Wereldkampioenschap allround en ook de World Cup is nog niet uitgewoed. Voor velen is dat 'mosterd na de maaltijd' in een Olympisch jaar. De echte schaatsliefhebbers zijn weer 'onder elkaar'. De rest kan in juni zijn oranje petje, vlaggetje, toetertje, trommeltje, pruik, truitje, vestje enzovoort weer uit de kast halen. En onze voetballers hebben nog drie maanden de tijd om de tekst van het Wilhelmus uit hun hoofd te leren. Het lijkt me zo aardig om David Mendes da Silva, Eljero Elia, Ibrahim Afellay of Khalid Boulahrouz te zien zingen dat ze "van Duytschen bloet" zijn.
x