dinsdag 3 februari 2015

CHEYENNE

Hij is wel eens aangeduid als 'De Mozart van de twintigste eeuw'. Ik heb het dan over Ennio Moricone, die vooral bekend werd van zijn muziek bij de inmiddels klassieke 'spaghettiwesterns' van Sergio Leone, zoals 'The Good, the Bad and the Ugly' en 'Once Upon a Time in the West'. Ik kom hier op omdat Het PAROOL verslag doet van een concert in Ziggo Dome, waar Moricone eigen composities ten gehore bracht.

'Once Upon a Time in the West' heb ik talloze malen gezien. Delen ervan zijn opgenomen in Monument Valley, voor mij een van de meest indrukwekkende gebieden ter wereld, (indrukwekkender nog dan de Grand Canyon) op de grens van Utah en Arizona. Ik was daar op 14 mei 2001, waarbij een jarenlange wens in vervulling ging.

Bij alle hoofdpersonen in de film hoort een muzikaal thema. De mooiste ervan vind ik dat behorend bij de sympathieke boef 'Cheyenne', gespeeld door Jason Robards (Oscar voor de 'Best Supporting Role'). Aan het eind van de film komt dit thema uitgebreid aan de orde tijdens de scenes voorafgaande aan en weergevende de dood van Cheyenne aan een schotwond.