zaterdag 14 juli 2012

2013

Ik ben een geboren Amsterdammer en ik ben gek op die stad. Ik was heel blij, toen ik, na 23 jaar wonen in Den Haag, weer terug was in Amsterdam, waar ik nu al weer ruim 12 jaar verblijf. Nog altijd wandel of fiets ik graag lukraak, zonder vooraf bedachte route, door de stad, waarbij ik af en toe neerstrijk in een café voor koffie of een biertje. Nog leuker is natuurlijk bij mooi weer op een terrasje zitten en naar passanten te kijken.

Er zijn gelegenheden waarbij ik per se niet de stad inga, met name op Koninginnedag, maar 'feestelijkheden' als Sail ,de Gay Parade en de Uitmarkt mijd ik ook als de pest en uiteraard een eventuele huldiging van Ajax, als dat weer eens een kampioen wordt. Ik heb sowieso een hekel aan menigten en dat wordt alleen maar erger als een menigte uit niet-Amsterdammers bestaat. Hun gezelligheid is de mijne niet.

Nu las ik in Trouw dat 2013 een bijzonder jaar voor Amsterdam is. In 2013 bestaan de Amsterdamse grachten 400 jaar, vieren het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest hun 125e verjaardag, bestaat het Frans Halsmuseum in Haarlem 100 jaar, gaat het Rijksmuseum weer open, bestaat Artis 175 jaar en zijn er nog vele andere jubilea. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden. (...) Amsterdam gaat talloze evenementen organiseren om het feestjaar 2013 luister bij te zetten. In de stad zijn op grote schermen concerten te zien, tijdens het nieuwe evenement Amsterdam 24H openen organisaties, instellingen en bedrijven 24 uur achter elkaar hun deuren voor het publiek en tijdens de expositie Chambres des Canaux is in 15 Amsterdamse grachtenpanden werk te zien van hedendaagse kunstenaars. Volgens mij moet het een kleine moeite zijn na te gaan welke Amsterdammers in 2013 100 (of 50) jaar bestaan. Die kun je voor een middagje op het Museumplein bij elkaar drijven en toezingen.

Ik zie al die buien al hangen. Alle Amsterdammers krijgen een 2013-pas waarmee ze korting krijgen bij de jubilerende instellingen. Als ik die pas in mijn bezit heb, zal ik die langs deze weg van tijd tot tijd ter beschikking stellen aan niet-Amsterdammers, die op beschaafde wijze een dagje Amsterdam willen doen.
x