donderdag 30 juni 2011

Wilders II

Het is terecht dat veel Nederlanders bang zijn voor buitenlandse invloeden. (...) Dat is de strekking van een toespraak die vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vanavond gaat uitspreken, zo meldt NRC Handelsblad, die de tekst van de toespraak in handen heeft. ("Vanavond" was dus dinsdagavond. Het citaat komt uit de Volkskrant.) Volgens Maxime is Geert populist, zichzelf vindt hij iemand met een luisterend oor en het CDA moet een collectief luisterend oor hebben. Nu kan luisteren nooit kwaad, maar daar hoef je nog niet automatisch de consequentie aan te verbinden dat je de geuite gevoelens en gedachten tot de jouwe maakt.

Hoeveel Nederlanders zijn er eigenlijk bang voor Filipijnse, Argentijnse, Kirgizische, Australische, Vietnamese, Franse of Engelse invloeden? Die zijn allemaal erg buitenlands. Het gedachtegoed van Geert Wilders is niet het mijne, maar ik weet wel waar hij het over heeft: mosliminvloeden en misschien ook wel Roemeense en Bulgaarse invloeden, maar Maxime wil geen populist genoemd worden en daarom heeft hij het over buitenlandse invloeden. Daar kan hij nog alle kanten mee op.

'Ik denk dat de onzekerheid van mensen in onze huidige tijd dé voedingsbodem voor populisme is. Niet hun zorgen zelf zijn populistisch maar de antwoorden van bepaalde leiders die er zelf beter van willen worden. Die er populair van willen worden. Terwijl de sociaal wenselijke antwoorden van andere leiders het onbegrip ten opzichte van de zogenaamde Haagsche zakkenvullers vergrootte', schrijft Verhagen. Ik zie het wat anders: de onzekerheid van mensen in onze huidige tijd leidt tot het zoeken naar zondebokken. 'Zij' pikken onze baantjes in, 'zij' vervangen 'onze' kerken door 'hun' moskeeën. De onzekerheid maakt het altijd bestaande populisme virulenter, zeker als het aangewakkerd wordt door politici. Die verzamelen er ook nog een hoop stemmen mee. Het CDA zit op een electoraal dieptepunt. En wat is dan de oplossing voor deze christelijke politicus? Hij zegt op een huichelachtige manier hetzelfde als zijn gedoger.
x