maandag 20 april 2015

AFSCHEID

Er is geen stadium V.' Met die woorden vat Sarie Vervoort haar kankerdiagnose (niet-kleincellig longcarcinoom, stadium IV) samen. Ze gaat sterven. In plaats van een behandeling kiest ze voor een reis: terug naar het Zweedse Öland waar zij en haar man Barend elkaar ooit ontmoetten, in de zomer van 1968. Het wordt een wonderbaarlijke reis. In het idyllische zomerlandschap waar ze indertijd verliefd werden, moeten ze nu afscheid nemen. Stadium iv is een verhaal over twee mensen die hun liefde in onmogelijke omstandigheden staande proberen te houden.

Dat schrijft Bol.com bij het boek 'Stadium IV' van Sander Kollaard. Het werd zaterdagochtend besproken in de Tros Nieuwsshow. De situatie die het boek beschrijft is me helaas maar al te goed bekend. Wil ik dat boek lezen? Moet ik dat boek lezen?

Ik weet niet of de schrijver uit ervaring spreekt. Dat hoeft natuurlijk niet. Homerus heeft niet meegevochten bij Troje. Cervantes heeft niet tegen windmolens gevochten. Beiden hebben nochtans zeer lezenswaardige verhalen geschreven. De plaats "waar zij en haar man Barend elkaar ooit ontmoetten," ligt op een eiland voor de Zweeds Zuidwestkust. Boukje en ik hebben elkaar ook op een eiland ontmoet, Texel, waar in ieder geval ik acuut stapelverliefd werd. Bij Boukje duurde dat ietsje langer.

Wij gingen niet terug naar Texel om afscheid te nemen. Boukje heeft de tijd die haar nog restte gebruikt om van anderen afscheid te nemen. Wij hebben eigenlijk nooit afscheid van elkaar genomen. Ik heb daarover, al weer lang geleden, geschreven. Ik zou het nu nog precies zo kunnen schrijven. Dat boek ga ik niet lezen.