zondag 10 oktober 2010

Eenheidsworst

In Het PAROOL kwam ik een fotoserie tegen. De foto's hadden alle hetzelfde onderschrift: In Munchen wordt jaarlijks het grote spektakel dat Oktoberfesten heet georganiseerd. Dit traditionele Beierse feest komt dit jaar naar Amsterdam. Op 7, 8, en 9 oktober is het feest te vinden op de Boelelaan/ Gustav Mahlerlaan. Als je dat per se had willen meemaken, ben je nu dus te laat. Op die foto's zie je dus Nederlandse mannen die een lederhose hebben aangetrokken en Nederlandse vrouwen die een deel van hun imposante boezem tonen door het dragen van een wat laag uitgesloten Dirndl. Veel van die personen hebben zo'n imposante pul bier in de hand. Uiteraard was er ook een speciale website. Daarop viel te lezen dat er behalve bier ook Bratwurst, Sauerkraut, halve kippen en hamburgers te krijgen waren. Vermeldenswaard is ook: "Verkoop tafels vanaf € 520,= voor 8 personen (sponsorbedrag, zakelijk aftrekbaar, leuke netwerkavond)". (Onderstreping toegevoegd.)

Een paar jaar geleden was ik met drie vrienden enkele dagen in München. Geen van ons gaat een biertje uit de weg, zoals op de foto hieronder te zien is.

Die dame, die ons het bier bracht, is geen 'typisch Beierse', zij kwam uit Albanië. Zij wilde met ons op de foto toen haar verteld was dat het mijn 'Geburtstag' was. We waren er dus in het voorjaar, maar zouden wij er in oktober geweest zijn, dan zouden wij ongetwijfeld enige tijd aan een lange tafel tussen al die Beieren vertoefd hebben, veel bier hebben gedronken en Bratwurst en Sauerkraut hebben gegeten. Immers: "When in Rome do like a Roman".

Een van de charmes van reizen is dat je af en toe met typisch nationale, regionale of zelfs lokale gebruiken of gewoontes kennismaakt. Zo hebben wij ooit, omdat we daar een  weekje verbleven, in Denekamp het oprichten van de 'Paasstaak' meegemaakt, een gebruik waar ik voordien nog nooit van gehoord had. Maar als we nu ook op de Dam of de Coolsingel een Paasstaak gaan oprichten is de lol er gauw af. Ik vind carnaval hoe dan ook niks, maar ik zou er - als ik een liefhebber was - niet over peinzen dat boven de grote rivieren te vieren. Aan het eind van deze maand  worden weer heel wat kindertjes geprest iets met Halloween te gaan doen, een typisch Angelsaksisch en vooral Amerikaans gebeuren. De Valentijnsdag zit er hier al volledig in geramd.

Slimme ondernemers moeten vooral doorgaan met het afspeuren van de wereld naar interessante en leuke traditionele gebruiken en die dan hier naartoe halen. Dat is goed voor het milieu, want dan hoeven daar niet met auto of vliegtuig heen te reizen. Misschien is er wel een boeiend volksfeest op Papoea Nieuw-Guinea. Alle mannen met peniskoker is toch minstens zo leuk als allemaal in lederhose. Als we daar lang genoeg mee doorgaan ontstaat er soort culturele eenheidsworst. Dan hoeven we nergens meer heen. Lekker rustig.
x