maandag 26 juli 2010

Gedogen

Volgens een peiling van Maurice de Hond, lees ik in Trouw, vindt 63% van de Nederlanders het een goed plan dat er een kabinet komt van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. CDA-leider Maxime Verhagen opperde zaterdag om in dat geval (een minderheidskabinet) niet alleen te kijken naar een regering van VVD en CDA met steun van de PVV. "Je kan het ook omdraaien en kijken naar een regering van VVD/PVV met gedoogsteun van het CDA." In beide gevallen krijgen we het meest rechtse kabinet in jaren, dat in de Tweede Kamer kan rekenen op de steun van 76 zetels. Tot en met 6 juni 2011 zal dit kabinet op niet meer dan 35 van de 100 zetels in de Eerste Kamer kunnen rekenen en het is maar zeer de vraag of het na die datum daar wel een meerderheid zal krijgen. Het zal mij benieuwen hoe ze de begrotingen en alle andere wetten door die Eerste Kamer heen weten te krijgen.

Bijna tweederde van het Nederlandse volk kan er dus mee leven dat we een kabinet krijgen dat zo ongeveer het maximale uit de bezuinigingen haalt (althans zal willen halen), dat zijn plannen maar net door de Tweede Kamer weet te krijgen (SGP zeker en ChristenUnie van tijd tot tijd stemmen wel mee) en zeer waarschijnlijk niet door de Eerste Kamer. Het kabinet is ook nog eens volkomen afhankelijk van de luimen van de gedogende partij.

Kiezen voor een rechts kabinet is hetzelfde als nu besluiten tot nieuwe verkiezingen. Het duurt allen een paar maanden langer.
x