donderdag 4 augustus 2011

Borrel

Hoewel ik officieel op één hoog woon, moet ik twee trappen op om mijn woning te bereiken. De gehele onderste laag van het blok waarin ik woon bestaat uit boxen. Dat betekent dus ook dat er niemand in het blok is met een eigen tuin(tje). Er is een gemeenschappelijke tuin, die dus door alle aanwonenden gebruikt kan worden. Ik moet zeggen dat ik nooit op het balkon zit, maar de enkele keer dat ik daar ben, voor de vuilnisbak, zie ik daar zelden of nooit iemand. Hooguit één maal per jaar wordt er wel eens iets gemeenschappelijks georganiseerd met hapjes en drankjes, maar dat levert nooit een grote drukte op.

Nu is het niet zomaar een tuin. Hij is ontworpen (in de dertiger jaren van de vorige eeuw) door de ook internationaal bekende tuinarchitecte Mien Ruys. Het was zelfs een van haar allereerste projecten.

Nu staat er binnenkort wat te gebeuren. De makers van het programma 'Eigen Huis en Tuin' (RTL4) gaan ergens in het blok, aan de kant van de Willem de Zwijgerlaan, een paar keukens 'pimpen'. Zo werd dat tenminste aangekondigd op  een briefje dat in alle portieken hing. Leuk voor die bewoners natuurlijk, maar RTl4 laat het daar niet bij. Ik heb het programma nooit gezien, maar het schijnt gebruikelijk te zijn dat het pimpen van een woning gepaard gaat met het pimpen van de directe omgeving.

Eerlijk gezegd houd ik mijn hart vast. 'Pimpen' komt van pimp, het Engelse woord voor pooier. Als je de betekenis ervan opzoekt, kom je op aanduidingen als 'kitscherig', 'opdirken', 'overdadig' en 'te overdreven'. Ik kan me dus niet voorstellen dat ik na de operatie vaker, in feite voor de eerste keer, in de tuin zal vertoeven.

Ik vraag me ook af waar iemand het recht vandaan haalt te gaan rotzooien met de artistieke, intellectuele nalatenschap van iemand anders. We gaan toch ook niet het 'Huishouden' van Jan Steen pimpen, zodat het net een feestje in een doorzonwoning in een Vinex-wijk lijkt?

De klap op de vuurpijl? Na afloop van al dat gepimp kan er gepimpeld worden, d.w.z.: dan is er een gemeenschappelijke borrel in de gepimpte tuin. Nu ben ik pragmatisch genoeg om al mijn principes overboord te gooien als RTL4 een borrel aanbiedt, maar helaas: een regel verder las ik dat je geacht wordt je eigen drank mee te nemen. Sta ik daar met mijn blik pils van het huismerk van AH voor 50 eurocent, terwijl mijn buurman een fles Dom Pérignon champagne heeft meegebracht. Die borrel laat ik maar aan mij voorbij gaan.
x