zondag 9 april 2017

ONOPVALLEND

Zweden heeft ook zijn terrorismedeskundigen, bijvoorbeeld Magnus Ranstorf. Trouw laat hem aan het woord: "De veiligheidsdienst hield rekening met een lone-wolfscenario”, zegt Ranstorp. "Wat zojuist gebeurd is, werd dus verwacht, maar niet vandaag, niet hier en nu."

Ik kan me zo voorstellen dat een Nederlandse deskundige net zoiets zegt over onze eigen Dick Schoof. Die zal ook wel zo'n aanslag als in Nice, Berlijn en Stockholm in ons land verwachten, maar, vermoed ik, "niet vandaag, niet hier en nu". Sterker nog: zo'n aanslag hebben we, volkomen onverwacht, al eens gehad, op 30 april 2009 in Apeldoorn. Het was geen moslim uit een moslimland, sowieso geen immigrant, maar, zoals Trouw toen schreef, volgens mensen die hem kenden, een 'nette, onopvallende man'.

Wat moeten we eigenlijk met veiligheidsdiensten die geen flauw idee hebben waar en wanneer een aanslag zal plaatsvinden. Ik heb Dick Schoof niet nodig om rekening te houden met een lone wolf en te weten dat het meest opvallende kenmerk van zo'n lone wolf juist is dat je niet weet waar en wanneer hij toeslaat.

Wat me wel opvalt is dat ook van die terrorist in Stockholm wordt gezegd dat hij bij de veiligheidsdiensten bekend was. Dat horen we, volgens mij, na iedere aanslag. Wat doen de veiligheidsdiensten dan eigenlijk met die kennis? Moeten ze die lone wolfs niet vandaag, hier en nu in de gaten houden?