woensdag 14 juni 2017

EENVOUD

Het PAROOL schreef gisteren over tosti's. O.a. die welke verkrijgbaar zijn bij 'Fashion & Tea in Noord: Echt een aanrader." "Niet alleen zijn de tosti's verrukkelijk (juist vanwege hun eenvoud, zoals tosti's bedoeld zijn). (Onderstreping toegevoegd.)

Zo heb ik tosti's ook altijd bekeken. Je wilt even snel een klein hapje eten bij een kop koffie. Het kost weinig geld en weinig tijd en het is zo simpel dat er nauwelijks iets fout gedaan kan worden.

Maar zo simpel kan het natuurlijk niet meer. Ook de tosti moest worden opgestoten in de vaart der volkeren. In ieder geval in het hippe Amsterdam. Dus maakte Het PAROOL ruimte vrij voor

Hier eet je de lekkerste tosti's van de stad

Twee geroosterde boterhammen met daartussen een plakje kaas en een plakje ham kan natuurlijk niet meer. Bij 'De Tweede Jeugd' in West serveren ze zonder blikken of blozen een kimchitosti. Even googelen: "Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Het woord kimchi wordt meestal vertaald met verzonken groente en verwijst naar de bereidingswijze, waarbij de groente wordt ingelegd." Aldus Wikipedia.

Bij 'Local Hero', ook in West, zijn ze ook niet op hun hoofd gevallen. Daar doen ze na het bakken van de tosti er nog een klein beetje Maldonzeezout op. Op een website las ik: "Zout is zout? Zeker niet. De kenners weten dat al lang en Maldon sea salt is niet voor niets de favoriet van chefs over de hele wereld. Het zout is puur, zonder toevoegingen, en smaakt echt naar de zee." (Hoe smaakt de zee eigenlijk?) Als je eenmaal zo'n tosti hebt gegeten, ga je thuis ook meteen de Jozo vervangen door Maldonzeezout.

Bij "Clone42' gingen ze niet over één nacht ijs: Om de perfecte kaas voor onze tosti te vinden hebben we een proeverij bij de Kaaskamer gedaan. Toen kwam 'De Trots van Oud Ade', een smeuïge belegen boerenkaas als beste uit de bus. De ham komt uit Aerdenhout en heeft een hele volle, romige smaak. Het brood smeren we, voordat de tosti onder de contactgrill gaat, in met onze eigengemaakte kruidenroomboter. De truffelmayo - ook van de Kaaskamer - maakt het geheel af.

Zo komen er nog zeven zaken ter sprake. In mijn jeugd al leerde ik de spreuk kennen "Eenvoud is het kenmerk van het ware." Het was de lijfspreuk van de beroemde medicus Boerhave. De spreuk staat op één lijn met het oudhollandse gezegde "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg."

Ga nou niet denken 'Ach, Evert is al 78, die kan al die nieuwe ontwikkelingen niet meer zo goed bijhouden.' 50 jaar geleden vond ik al dat opgeklopte gedoe al flauwekul en zou ik precies hetzelfde gezegd/geschreven hebben.

Ik zou natuurlijk zo'n simpele tosti kunnen gaan eten bj 'Fashion & Tea'. Het is maar 3,3 km bij mij vandaan, maar als ik lees: Perfecte combi van relaxte sfeer, hippe plek, heerlijke tuin en schappen vol met superleuke kleding, tassen en sieraden, denk ik toch 'Lamaar'.