dinsdag 5 mei 2009

Scheiding

Dat Veronica Lario van haar man wil scheiden vind ik niet bijster interessant, zelfs niet als die man Silvio Berlusconi heet en premier van Italië is. Silvio is een leeftijdgenoot van mij, hij is twee jaar ouder. Zelfs al had ik net als hij de neiging om me regelmatig op te houden in de directe nabijheid van aantrekkelijke jonge vrouwen, zelfs aantrekkelijke adolescenten, dan zou ik er alles aan doen die neiging te onderdrukken. Ik vermoed namelijk dat de meeste toeschouwers nogal meewarig zouden reageren en mijn gedrag overigens behoorlijk belachelijk zouden vinden. Silvio zit daar niet mee en aarzelt, volgens de Volkskrant, niet een Napolitaanse studente op haar achttiende verjaardag te verrassen met een bezoek en een gouden halssieraad. Dat meisje noemt Silvio liefkozend 'pappie'. (Ik moet er niet aan denken ineens 'pappie' genoemd te worden.) Ik kan me zeer goed voorstellen dat Veronica het zo langzamerhand welletjes vind.

Het gaat hier om escapades waaraan geen krant of ander medium aandacht zou besteden als de betrokken vieze oude man geen premier van Italië was. De rest van het artikel vind ik dan ook wat zorgwekkender. Silvio is de baas van de politieke partij 'Volk van de Vrijheid'. Die partij gaat meedoen aan de komende Europese verkiezingen. Er moest dus een kandidatenlijst komen. Silvio had er wel een paar. Een trits fotomodellen, soapactrices en tv-presentatrices bleek zich warm te lopen voor een plek op de kieslijst. Verscheidene dames waren eerder in privésfeer met de premier gesignaleerd.

Je hoeft geen supermens te zijn om een goed lid van het Europees parlement te zijn. Je zult mij ook niet horen zeggen dat fotomodellen, soapactrices en tv-presentatrices per definitie domme blondjes zijn. Hun gemiddelde intelligentie zal wel ongeveer overeenkomen met die van de gehele beroepsbevolking. Ik vind het echter wat ver gaan kandidaten eerst te selecteren op seksuele aantrekkelijkheid en pas daarna op overige benodigde eigenschappen te beoordelen. Ik zou 'seksueel aantrekkelijk' zelfs niet in het functieprofiel willen opnemen. Dat is hoogstens mooi meegenomen.

Silvio weet al jaren diverse strafprocessen tegen hem te voorkomen door lid van het parlement of premier (en daardoor onvervolgbaar) te zijn. Hier kan dat gelukkig niet en zou hij als politicus al lang van het toneel verdwenen zijn. Maar als hier een overigens onkreukbare partijleider hetzelfde zou voorstellen als Silvio, zou zhij nog blij mogen wezen als zhij wegkwam met niet meer dan hartelijk te worden uitgelachen. Ik denk echter dat men sterk zou gaan twijfelen aan de geestvermogens van die partijleider en driftig een andere zou gaan zoeken. Terecht.
x