zaterdag 14 januari 2012

Stijging

Jan Kees de Jager, onze immer goedlachse minister van financiën, heeft een handige oplossing voor de dure benzine: een zuiniger auto aanschaffen of leasen. Hij had natuurlijk ook kunnen adviseren het openbaar vervoer of de fiets wat meer te gebruiken, maar hij kijkt wel uit: dat lever minder accijnsinkomsten op. Juist door de Nederlandse accijns en btw behoren de Nederlandse benzineprijzen tot de hoogste in Europa. Koppel die hoge benzineprijzen aan de economische malaise die al een tijdje duurt en je zou verwachten dat de mensen minder auto's aanschaffen. Niet is minder waar.

Vorig jaar zijn er in Nederland, las ik in Trouw, maar liefst 555.920 nieuwe auto's aangeschaft. Dat is een stijging van niet minder dan 15,2 procent. Dat zet mij dan weer aan het denken. Hoe slecht gaat het ons nu eigenlijk? Mij valt dan te binnen dat, zoals ik laatst ergens hoorde of las, mensen op de vraag hoe het gaat, antwoorden met : "Met ons gaat het slecht, maar met mij gaat het goed."

Dat advies van Jan Kees is trouwens wat overbodig: Dat de autoverkopen vorig jaar zo hoog zijn uitgekomen, heeft veel te maken met de fiscale stimuleringsregeling voor kleine, zuinige auto's. Veel van deze modellen zijn gevrijwaard van aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB).

Het is wel eens voorgekomen dat fiscale stimuleringsregelingen plotseling stopten, omdat het geld daarvoor 'op' was. De fiscale stimuleringsregeling voor kleine, zuinige auto's houdt kennelijk zichzelf in stand, doordat er steeds meer gereden wordt en er dus steeds meer benzineaccijns in het laatje van Jan Kees komt.

Zo lang het 'mij' nog goed gaat, blijven we dus rustig steeds meer fossiele brandstoffen verbranden, want we blijven met onze 'zuinige' auto de boodschappen doen en de familie en vrienden bezoeken die op een afstand van een half uurtje fietsen bij ons vandaan woont. Moeten we dan maar massaal overstappen op de elektrische auto? Dat is ook weer zo'n zoethoudertje. Dan moeten de centrales weer meer energie gaan leveren. En die stoken op olie, gas of, erger nog, op kolen. Tel uit je (milieu)winst.
x