woensdag 10 december 2014

Sterren

Ik geloof niet dat Jezus bestaat, dus ik heb er geen enkele behoefte aan over een week of twee te herdenken dat hij ruim tweeduizend jaar geleden als mens van de hemel naar de aarde kwam. Dat die Kerstdagen zo gezellig zijn zegt me ook helemaal niets. Ik ga me ook niet uitsloven om iets bijzonders te koken. Het wordt weer gewoon boerenkool met worst.

De EO vond het weer eens nodig een blik BN'ers open te trekken, die dan 'De Sterren van Bethlehem' genoemd worden. Ze zijn: schrijver Kluun, presentatrice Dione de Graaff, actrice Victoria Koblenko, cabaretier Roué Verveer, televisiemaker Filemon Wesselink en journalist Wouke van Scherrenburg. "De één is gelovig, de ander niet. Sommigen hebben enige kennis van de Bijbel, ander (sic) niet of nauwelijks." Voor het geloof zal presentator Bert van Leeuwen wel zorgen. Vanavond om half negen kun je bij NPO 1 naar de eerste aflevering kijken. Kluun, de slechtste bekende schrijver van Nederland, schrijft een column op de website van dit programma, waarin hij meteen al wat onzin debiteert.

Ik vraag me altijd af hoeveel een BN'er verdient met het meedoen aan zo'n flutprogramma. Krijgen ze allemaal hetzelfde bedrag of hangt dat af van de mate van bekendheid? Ik kijk nogal vaak naar sport, dus Dione de Graaf ken ik wel, maar van caberetier Roué Verveer had ik nog nooit gehoord. Speelt hij de rol van wat ze jaren geleden in de VS de 'token negro' noemden? De tocht van de 'Sterren' leidt voor een deel door Palestijns gebied. De EO heeft een kans gemist door geen 'Bekende Moslim' te laten meelopen.

Nee, ik ga niet kijken vanavond. Om half negen begint op RTL4 'Gooische Vrouwen'. Die zou ik niet willen missen. Daar zitten ook 'Sterren' in.