vrijdag 30 juli 2010

Weerstand

Je hoort er nauwelijks iets over, maar intussen zit Mark, Geert en Maxime al vier dagen met elkaar te overleggen. Het is weliswaar informeel, maar als je na vier dagen overleg nog steeds niet ruziemakend de geheime gesprekslocatie verlaten hebt, is er kennelijk toch iets moois aan het opbloeien. Nog maar kort geleden moesten Maxime en zijn achterban niets van de PVV hebben, maar de Volkskrant schrijft: Het is bij de geheime gesprekken tussen VVD, PVV en CDA niet meer de vraag óf, maar hoe de rechtse samenwerking kan worden vormgegeven. De kop boven het artikel is veelzeggend: Weerstand CDA tegen PVV brokkelt geleidelijk af.

De PVV wil met de rechtse samenwerking vooral scoren op immigratie, veiligheid en betere zorg. Nou, het zal voor de Mark en Maxime geen enkel probleem zijn Geert daarin een heel eind tegemoet te komen. Programmatisch waren ze het er al over eens dat er niet gemorreld wordt aan de hypotheekrenteaftrek en dat er geen kilometerheffing komt. Het "Nee!" tegen de verhoging van de AOW-leeftijd had Geert al ingeslikt. Wat blijven er dan nog voor heikele punten over? De 'kopvoddentaks' krijgt Geert niet, maar waarom zouden hem geen boerkaverbod gunnen? Daar staat zo'n beetje heel Nederland achter. De bezuinigingen? Die variëren van (in 2015) 23,7 miljard (VVD) tot 15,7 miljard (CDA). De PVV zit daar bijna precies tussenin. Daar komen ze dus ook wel uit.

PVV-leider Wilders zou, analoog aan de werkwijze van zijn zusterpartij in Denemarken, de gedoogvariant prefereren. In dat geval kan hij meedoen met de restauratie van Nederland na de financiële crisis, maar ondertussen het PVV-geluid blijven vertolken. Daar moest ik even over nadenken, maar ik kwam eruit. Twee 'gevestigde' partijen zien hun kans schoon een belangrijk deel van hun programma uit te voeren door gebruik te maken van de steun van een, in mijn visie, wat dubieuze partij. Die krijgt op haar beurt de gelegenheid toch haar dubieuze gebral te blijven uiten. Nou ja, ik schreef het afgelopen maandag al: "Volgens een peiling van Maurice de Hond, lees ik in Trouw, vindt 63% van de Nederlanders het een goed plan dat er een kabinet komt van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV." Het land krijgt het kabinet dat het verdient.
x