donderdag 21 april 2016

TRAILER

In 1957 maakte Ingmar Bergman zijn film 'Het Zevende Zegel' over een ridder die  van de kruisvaart terugkomt in zijn land waar de pest heerst. Hij komt de Dood tegen die hem komt halen. Een scene in de film geeft weer hoe de Dood en de ridder op een strand zitten te schaken.

Op hetzelfde stuk strand maakt de Zweedse filmer Anders Weberg de film Ambiancé. Hij prijst zijn film zelf aan, las ik in het Cultuurblog van de Volkskrant als een verhaal waarin ‘ruimte en tijd zijn samengebracht in een surreële droomachtige reis’. Het gaat hier om een experimentele film over twee performance artiesten op een strand in zuid-Zweden.

De Volkskrant geeft je ook de gelegenheid de trailer van de film te bekijken. Daar moet je wel even de tijd voor nemen, want de trailer duurt zeven uur en twintig minuten. Ja dat lees je goed: 7 uur en 20 minuten. Mocht je dat wat lang vinden voor een trailer, zeg maar een korte samenvatting van een film, dan moet je wel bedenken dat de film veel langer gaat duren: 720 uur, oftewel 30 dagen.

Je moet trouwens nog wel enig geduld hebben: in 2018 volgt eerst nog een trailer van 72 uur, vervolgens als alles goed gaat de première van de 720 uur durende Ambiancé.

De trailer is opgenomen in één 'take'. Je ziet dus ruim zeven uur hetzelfde stuk strand. Natuulijk heb ik niet de hele trailer gezien. Na iets meer dan negen minuten vond ik het welletjes. Er gebeurde  totaal niets, alleen verscheen er af en toe ook een woord in beeld. Ik zag: QUEST, ESCAPE en LOVEE. Ik spoelde even door naar het einde van de film. In beeld kwamen twee personen in lange gewaden die niets meer deden dan daar staan. Dat zullen wel die die twee performanceartiesten zijn geweest.

T.z.t. zal die film door de maker zelf en door enkele critici wel tot 'kunst' worden verheven. IK ben wel benieuwd naar het aantal mensen dat feitelijk de hele film zal hebben gezien. Ik vind het al een hele prestatie die trailer van begin tot tijd te zien.