vrijdag 31 mei 2019

KRUID

Had jij als eens van ayahuasca gehoord? Ik ook niet. Als je gaat googelen, kom je als eerste terecht bij https://www.jellinek.nl/. Dat zegt al iets.

Ayahuasca  is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. Het wordt gemaakt door een aantal kruiden uit de Amazonestreek samen te koken.De kleur is bruin/ rood en de smaak is erg bitter. Ayahuasca betekent slingerplant van de ziel; andere namen zijn yagé, hoasca, caapi. Een bijnaam is ‘la purga’ omdat de gebruiker tijdens de roes vaak moet overgeven en diarree heeft. Indianenvolken uit het Amazonegebied gebruiken deze drank al eeuwenlang in religieuze rituelen. Ze zien het drankje als een medicijn om bijvoorbeeld in contact te komen met andere entiteiten.

De Volkskrant wijdde er een artikel aan:
Hoe ayahuasca de lsd van burgerlijk Nederland kan worden
(...)
Op ayahuasca kun je geweldig trippen, zeggen liefhebbers. Twee halve borrelglaasjes van het brouwsel: ongelooflijk smerig en ziekmakend. Maar! Dan!

Je ziet dat wel vaker. Een willekeurige westerling komt in aanraking met een gebruik van een (meestal exotische) bevolking(sgroep). Vaak zijn dat indianen. De Noord-Amerikaans Hopi zijn vrij populair in dit opzicht. Zij worden vaak beschouwd als de filosofen onder de indianen. Ook boeiend zijn Sjamanen, een soort priester die bij veel culturen voorkomt. Zij houden zich bezig het bovennatuurlijke machten door contact te maken met geesten en de geestenwereld, veelal om op die manier door geesten veroorzaakte ziektes te genezen.

De Amerikaanse auteur Carlos Castaneda claimde contact te hebben met een indiaanse sjamaan  die hem kennis liet maken met de hallucinogene drug peyote. Ha fijn, weer een indiaan/sjamaan die ons een natuurlijk hallucinogeen leert gebruiken. Veel beter toch dan die fabrieksmatige XTC?

Je kunt ayahuasca o.a. krijgen bij Beyond Illusion van Caroline Spekle. Je kunt bij haar terecht voor coaching en persoonlijke ontwikkeling en ayahuasca ceremonies. Ik krijg altijd jeuk als mij coaching wordt aangeboden ter persoonlijke ontwikkeling.

Gebruikers zijn enthousiast over ayahuasca. De Volkskrant sprak met enkele van hen en met Caroline.

Een docent aan het vwo, 57 jaar oud, die om haar werk onherkenbaar wil blijven,  zei: 'Terwijl ik nooit drugs heb gebruikt, maar ik ben wel altijd op zoek naar de zin van het leven.' Een voormalig kweker (72 jaar): 'Ayahuasca brengt je op een héél diep niveau bij jezelf.' (...) Een machineproductiemedewerker met een burnout, onderging in drieënhalf jaar dertig ayahuasca-ceremonies: Ze zag 'alleen nog maar het lelijke', dankzij ayahuasca 'veranderde dat'. Dankzij ayahuasca is ook iemand uit zijn depressiviteit gekomen.

Ik heb het niet zo op al die exotische dingen. Geef mij maar de boeken van kruidenvrouwtje Klazien uut Zalk. Daarin vind ik vast wel gewone Nederlandse middeltjes (Eigen kruid eerst!) om over te geven of diarree te krijgen