vrijdag 23 september 2016

PLANKJE

Als je als Amsterdammer echt geen idee hebt wat je het komende weekend moet gaan doen heeft Het PAROOL gelukkig de rubriek 10 x dit moet je doen dit weekend. Een van die 10 dingen is het komende weekend het Ambacht in Beeld Festival.

Voor dit weekend gaat Het PAROOL nog een stapje verder en komt met 5 tips voor het Ambacht in Beeld Festival. Daar zit echt de GOUDEN TIP (!) bij:

Maak je eigen borrelplankje

Zaterdag (om 11.00, 12.00, 15.00 en 16.00 uur) en zondag (om 11.00, 13.00 en 15.00 uur), in de passage, de workshops duren 30 tot 40 minuten en deelname kost €12,50.

Het gebeurt niet idioot vaak, maar zo af en toe ontvang ik wel eens gasten. Die zet ik ook wel eens een maaltijd voor en die wordt uiteraard vooraf gegaan door een aperitief. Het is gebruikelijk daar een snackje of 'knabbeltje' bij te serveren. Ik houd dat meestal simpel, zodat we niet met een volle maag aan tafel gaan: wat blokjes kaas, wat nootjes. Die bied ik dan aan in de verpakking waarin ik ze bij AH gekocht heb. Bied ik ook chips aan, dan doe ik die wel uit de zak in een eenvoudig schaaltje. Ik vraag me wel eens af of ik daarbij niet tekort schiet als gastheer. Het doet allemaal wat kaal aan, zouden de gasten kunnen denken.

Ik was meteen razend enthousiast toen ik las:
Bij de whisky of een zelfgebrouwen biertje hoort natuurlijk ook een lekker borrelhapje. De Franse kaasjes en bourgondische worstjes serveer je dan natuurlijk wel op een zelfgemaakt borrelplankje. Van antiekrestaurator Marjoleen Dellebeke leer je hoe je zelf een borrelplankje moet uitzagen, boren (voor het koordje), schuren en in de olie zetten. 


Ik ga er wel vanuit dat het zelf brouwen van bier optioneel is. Ik ga natuurlijk geen ordinaire Amstel of Heineken schenken, maar bied een Abbay d'Aulne Blonde des Pères of een Oud Zottegems Bier aan. Een Hobgoblin van de Britse brouwerij Wychwood is volgens mij ook niet te versmaden. Het spreekt vanzelf dat ik geen blended whisky aanbied maar een single malt. Ik houd van de whisky's van het Isle of Islay, zoals de Laphroaig Quarter Cask.

Waar ik zelf van ze lang zal ze leven nooit was opgekomen is dat witte koordje, waarvoor je een gaatje in dat plankje moet boren. Het lijkt me geen enkel nuttig doel te dienen, maar geeft toch net dat feestelijke karakter aan de Franse kaasjes en Bourgondische worstjes.