zaterdag 11 februari 2012

Broeinest

In Trouw las ik: Een Italiaans televisieprogramma claimde in januari dat het Vaticaan een broeinest is van corruptie en vriendjespolitiek. De makers baseerden zich op brieven waarin een aartsbisschop zich over de vermeende misstanden beklaagt. Het zijn de laatste regels van een artikel waarin bericht wordt over een complot paus Benededictus XVI dit jaar te vermoorden. Trouw haalde dat uit een artikel in de Italiaanse krant  Il Fatto Quotidiano. Die krant zou zich weer baseren op geruchten en zelfs een document die binnen het Vaticaan circuleren.

Wat je ook van het Vaticaan mag vinden, het is niet de minst belangrijke organisatie op deze aardbol. In iedere organisatie van enig belang, of dat nu een regering of een multinational is, heb je 'rangen en standen'. Daar hoort een 'pikorde' bij en iedereen die een plek heeft in die pikorde wil hogerop en/of minimaal de plek behouden waarop zhij zich bevindt. Daar hoort vriendjespolitiek bij en je moet wel heel sterk in je schoenen staan, wil je niet af en toe iets doen wat God of zijn plaatsvervanger op aarde verboden heeft om hogerop te komen of in het gevlei te komen bij personen die hoger dan jou staan of anderen in een kwaad daglicht te stellen. Power corrupts, nietwaar?

In het Vaticaan werken veel mensen die officieel naastenliefde en andere mooie principes hoog in het vaandel hebben staan, maar het zijn ook en vooral mensen: een bisschop wil aartsbisschop worden en een aartsbisschop wil kardinaal worden. En iedere kardinaal hoopt er stiekempjes op ooit een keer tot paus gekozen te worden.

In de top van het Vaticaan is gespeculeerd dat paus Benedictus voor het einde van dit jaar zal overlijden. Nou, je hoeft  Vaticaanwatcher te zijn om dat te veronderstellen. De brave man wordt dit jaar 85. Zijn voorganger overleed op die leeftijd. Het is dus niet zo gek dat sommige kardinalen zich vast aan het 'warmlopen' zijn.

Het aardige is natuurlijk dat, mocht de paus inderdaad dit jaar overlijden, dat Italiaanse tv-programma kan zeggen: Zie wel? Dat hadden wij toch al gezegd? De voorganger van Johannes Paulus II overleed na drie maanden pausschap. Ook toen waren er allerlei geruchten dat hij niet op natuurlijke wijze zou zijn overleden. Er zijn boeken over geschreven. In de tijd van de Borgia's, een paar honderd jaar geleden, was moord in Vaticaanse kringen overigens geen onbekend verschijnsel.

Het Vaticaan noemt de geruchten 'onzin' en heeft een onderzoek ingesteld. Hebben ze daar niets beters te doen dan 'onzin' te onderzoeken?
x