zondag 27 november 2016

BIJDRAGE


Ja, dit is ook Amsterdam. Het is het in heel Amsterdam wereldberoemde café 't Sluisje aan de Nieuwendammerdijk. Toen ik nog maar net een paar dagen in Amsterdam-Noord woonde heb ik op het terras wat gedronken en gegeten. Later heb ik binnen ook nog wel eens een pilsje gedronken.

In Het PAROOL las ik dat sinds kort het pand te koop staat. Het bruine café, een rijksmonument, is een begrip in Noord. En niet alleen in Noord. 'Vroeger' ben ik er meermalen geweest. Als ik weer eens in het Waterland gefietst had keerde ik altijd terug via de Schellingwouderdijk en Nieuwendammerdijk en was 't Sluisje een pleisterplaats

Het café in het zestiende-eeuwse pand dat in 1904 werd geopend door Gerrit de Ruijter, wordt sinds het overlijden van Berry de Ruijter in 2001 gerund door zijn vrouw Anne-Karin en dochters Lisa en Eva. Ze stoppen ermee, met het oog op pensioen en de kinderen.

Het pand staat op Funda te koop voor ruim twee miljoen euro. De buurt is bang dat het pand wordt gekocht door iemand met veel geld die er alleen gaat wonen, dus: weg café. Die vrees lijkt me niet onterecht. Veel panden in Nieuwendam en Schellingwoude zijn gekocht door mensen met een goed inkomen, zoals Wouter Bos, ooit minister van financiën en nu voorzitter van de raad van bestuur van het VU medisch centrum.

Buurtbewoners zijn een crowdfundingsactie begonnen. Als er voldoende geld wordt ingezameld - na vijf dagen was er al zeven ton toegezegd - wordt een coöperatie gevormd die het pand gaat kopen en beheren. Je hoort mij niet klagen over mijn financiële situatie, maar helaas ben ik niet zo kapitaalkrachting dat ik een substantiële bijdrage kan leveren. Anders zou ik het zeker doen.