dinsdag 28 december 2010

Klagen

De Jordaan in Amsterdam is een leuke buurt. De straten zijn smal. Er zijn veel winkeltjes en er zijn ook vooral veel horecagelegenheden, die vaak terrasjes hebben. Nu weet ieder weldenkend mens dat horecagelegenheden, met name cafés, iets meer geluid produceren dan de gemiddelde boekhandel of gespecialiseerde kaaswinkel. Als je dus niet gehinderd wilt worden door luide muziek of luide praat op een terras tot diep in de nacht, moet je dus goed uitkijken wanneer je erover denkt je metterwoon in de Jordaan te vestigen. Het PAROOL schrijft: Vooral in de Jordaan wonen veel notoire klagers, die een vaak al jaren slepende vete uitvechten met naburige kroegen. Zij voelden zich genegeerd door de politiek en klaagden over toenemende geluidsoverlast. Helemaal ongelijk hebben de binnenstadbewoners niet.

Maar het grootste probleem voor Amsterdam was toch wel het rookverbod in de horeca, dat op 1 juli 2008 was ingevoerd. Het gevolg: de rokers bleven naar de kroeg gaan, maar gingen ieder half uur en-masse naar buiten om te roken. Zomer of winter, weer of geen weer. En ze blijven uiteraard doorconverseren en mogelijk ook luidruchtig lallen.

Nu stond er de dag voor kerst in de Volkskrant (maar ook andere kranten hadden dat nieuws) dat in 51% van de kroegen al weer volop gerookt wordt. 'In Bergen op Zoom hebben horecaondernemers een alarmlijn', zegt Francooy (voorzitter van de FNV Horecabond). 'Als er een inspecteur langskomt, belt de kroegbaas de andere cafés op. Dan gaan overal voor een tijdje de asbakken van tafel.' Ik heb nergens gelezen dat niet-rokers die kroegen massaal zijn gaan mijden.

Ik ben niet geheel onpartijdig in deze, maar ons gedeeltelijk liberale kabinet kan zich nuttig maken door dat onzinnige rookverbod af te schaffen. Er verdwijnt weer enige overlast en de inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit kunnen weer nuttige dingen gaan doen.
x