woensdag 3 juni 2009

Vooroordeel

Als je over iets of iemand een mening hebt die nergens op gebaseerd is noemen we dat een vooroordeel. Wat lees ik nu in de Volkskrant? Er zit een opmerkelijke discrepantie tussen hoe mensen denken over vooroordelen bij iedereen en de vooroordelen bij zichzelf, blijkt uit het onderzoek. De ondervraagden erkennen in grote meerderheid dat er vooroordelen heersen, maar zeggen zelf daarvan geen last te hebben. (Onderstreping toegevoegd.)

Dat onderzoek uit de vorige alinea ging over de vraag wat de Nederlanders weten over de overdraagbaarheid van het hiv-virus, het virus dus dat AIDS veroorzaakt. Ga jij eten in een restaurant als je weet dat de kok seropositief is? Meer dan een kwart van de Nederlanders zou dat niet doen. Tweederde van de Nederlanders vindt bij voorbeeld dat een groepsleidster met hiv op een kinderopvangplaats verplicht moet worden dit aan de ouders bekend te maken. Dat kan die groepsleidster natuurlijk doen, maar dan kan ze, vermoed ik, ook een andere baan gaan zoeken.

Stel nou eens dat jij een zeer aantrekkelijke collega hebt. Tijdens een feestje van de zaak loopt het wat uit de hand en sta je ergens in een hoekje te tongzoenen. De volgende dag hoor je dat die collega seropositief is. Paniek! Nergens voor nodig: via tongzoenen wordt het hiv-virus niet overgedragen. Maar toch: 65% van de hiv-geïnfecteerden houdt zijn/haar ziekte geheim voor collega's. Je weet immers maar nooit hoe de collega's reageren die denken dat alleen hun collega's last hebben van vooroordelen.

Vanaf gisteren gaan BN'ers - Jeroen Pauw, Sophie Hilbrand, Ryan Babel - je vanaf posters op abri's vertellen dat je seropositieven niet moet stigmatiseren. Nu weet Sophie zo ongeveer alles van spuiten en slikken, maar waarom raakt iemand van een vooroordeel over hiv af als Ryan Babel daarover iets opmerkt? Als Ab Osterhaus, een erkend viroloog, iets over voetballen zegt neem ik dat ook niet voetstoots aan. Als iemand zou zeggen "Dat is zo, want dat heb ik bij 'Beggartalk' gelezen.", zou ik dat bijzonder vleiend, maar niet echt verstandig vinden. Ik behoor namelijk tot die "grote meerderheid".

PS
Waar denk jij aan bij "een stoelenopvang voor daklozen waarbij onder felle tl-balken gebruikers bijeen worden gedreven om hun lusten te bevredigen"?
x