donderdag 31 juli 2008

Discriminatie

Als ergens op de aardbol homo's en lesbo's met een flink aantal in het kader van 'Gay Pride' naar buiten willen treden is er een grote kans dat dat verboden wordt. Als ze dat toch doen is er een grote kans dat ze door homofobe idioten met geweld belaagd worden. In dit soort situaties vind ik het toch wel plezierig in Nederland te wonen. A.s. zaterdag gaan al die boten met homo's en lesbo's weer door de Amsterdamse grachten varen en niet alleen burgemeester Job Cohen vaart mee, ten minste twee ministers - Ronald Plasterk en Guusje ter Horst - en twee staatssecretarissen - Sharon Dijksma en Frans Timmermans - monsteren aan, meldt Het Parool. Guusje gaat mee omdat ze als minister van Binnenlandse Zaken 'over de Grondwet gaat' en (...) op deze manier de gelijke rechten wil verdedigen en wil uitdragen dat discriminatie fout is. Ik word altijd een beetje moe van dat soort teksten. Als ik zaterdag zou gaan kijken (quod non) en Guusje zou zien, zou ik er geen moment aan denken dat discriminatie fout is. Het feit dat die gigarondvaart al voor de zoveelste keer plaatsvindt, toont dacht ik voldoende aan dat homo's en lesbo's hier niet meer op grote schaal en in ieder geval niet door de overheid gediscrimineerd worden.

Waarom ga ik niet kijken? Ik heb daar drie redenen voor: a. ik moet om half vijf in Gouda zijn; b. ik ga nooit de stad in als die om een of andere reden massaal bezocht wordt, zoals met Koninginnedag; c. omdat ik, eerlijk gezegd, niet goed word van dat exhibitionistische gedoe; één minuut op het NOS-journaal vind ik ruim voldoende. Ik zeg er voor alle duidelijkheid maar even bij dat als er een soortgelijke rondvaart van hetero's was met hetzelfde exhibitionistische gedoe, ik dat net zo lelijk zou vinden. Ik ga niet kijken op grond van morele normen of fatsoensnormen, ik vind het lelijk.

D66 vaart al jaren mee en wil nog verder gaan.
Zo werkt de oppositiepartij aan een Grondwetswijziging om in artikel 1 van de wet homoseksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond op te nemen. In artikel 1 van de Grondwet staat: "Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." Je kunt uiteraard homoseksuele gerichtheid expliciet vermelden, maar dan heb ik er ook nog wel een paar: lichamelijke en/of geestelijke beperking, leeftijd. Volgens mij heb je met op welke grond dan ook alle discriminatiegronden wel 'gecoverd'. Het gevaar van een opsomming is dat er nogal wat mensen zijn die denken dat zo'n opsomming uitputtend is: wat niet expliciet vermeld wordt hoort er ook niet bij. Als je toch artikel 1 van de Grondwet wil wijzigen, maakt het dan korter: "Discriminatie op welke grond dan ook is niet toegestaan."

LEES OOK IVARS BLOG. Klik HIER