woensdag 25 november 2015

WIJKEN

Klaas Wilting was ooit woordvoerder van de Amsterdamse politie. Als ex-woorvoerder is hij nog regelmatig te gast in praatprogramma's, gisterochtend in 'Goedemorgen Nederland' van WNL. Natuurlijk moest ook hij zijn mening geven over de recente gebeurtenissen in Parijs en Brussel. Wilting legde een relatie tussen die gebeurtenissen en de bezuinigingen bij de Nederlandse politie. Daarbij kwam de wijkagent ter sprake, die in het Nederlandse beleid zo'n belangrijke rol geacht wordt te spelen bij het vroegtijdig onderkennen en daarmee hopelijk voorkomen van radicalisering.

Op een gegeven moment sprak Wilting de volgende woorden: Alle ellende komt uit de wijken. De Apollobuurt in Amsterdam (waarin o.a. de Beethovenstraat, het Minervaplein en de Apollolaan) is ook een wijk, maar ik denk niet dat Wilting daaraan dacht. Hij zal eerder gedacht hebben aan Slotervaart, waar de bevolking voor enkele tientallen procenten uit alllochtonen bestaat, oftewel mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. En islamitisch op de koop toe. 'Wijken', is de onderliggende gedachte van Wilting, zijn delen van een stad, waar het niet goed zit. Daar, in de 'haarvaten' van de samenleving, moeten de wijkagenten hun zegenrijke werk doen: op elke 5000 bewoners, 1 wijkagent. Helaas worden door de bezuinigingen en de vorming van één nationaal politiekorps de wijkagenten nog wel eens ingezet voor andere taken.

Wilting zal het niet zo bedoeld hebben, maar het is naar mijn oordeel tekenend voor 'onze' houding t.o.v. bepaalde groepen in onze samenleving, dat een in principe 'neutraal' woord als 'wijk' (volgens Van Dale ge­deel­te van een plaats dat ruim­te­lijk min of meer een af­ge­slo­ten ge­heel vormt, ook wel stads­deel in het al­ge­meen) de betekenis  krijgt van 'deel van de stad waar veel zich ongewenst gedragende personen verblijven'

.